28/3/08

Η διακύμανση της στάσης των συγκροτημάτων

Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με τη συμπεριφορά των συγκροτημάτων από τις εκλογές και μετά. Μάλλον βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο επεισόδιο της σειράς αυτής.

Εδώ και μια εβδομάδα ο "έντυπος" ΔΟΛ εμφανίζεται απαξιωτικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA στις 27/3/2008 είδαμε και την "τούμπα" και του ηλεκτρονικού ΔΟΛ. Στο δελτίο εμφανίστηκαν αρχικά οι Βουλγαράκης και Λοβέρδος. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε στο MEGA -για πρώτη ίσως φορά- να αντιπολιτεύεται τη Νέα Δημοκρατία μόνο του. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε στη συνέχεια μόνος, χωρίς να έχει κάποιον απέναντι για να αντιπολιτευθεί Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα "αρνητικά" της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ: απόπειρα εκτροπής του πολιτεύματος και άλλα γραφικά (προσωπικά δεν συμμερίζομαι τις απόψεις αυτές). Επιπλέον, για πρώτη μάλλον φορά είχαμε τηλεοπτική εικόνα από συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σε όλους τους τόνους ακούσαμε ότι ήταν περίπου 600 άτομα. Γνώμη μου είναι ότι ήταν περισσότεροι γιατί με 600 άτομα δεν κλείνει η Αμαλίας.
Ενδεικτικά της μεταστροφής του ΔΟΛ για τον ΣΥΡΙΖΑ:
Ψυχάρης για 1958: http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15317&m=A01&aa=1
Πρετεντέρης για Τσίπρα: http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15317&m=A04&aa=2
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων MEGA εδώ

Κατά τη γνώμη μου ο ΔΟΛ -και άλλα συγκροτήματα- προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να χειραγωγήσουν την πολιτική σκηνή και να επιβάλλουν μια ιδιότυπη "νέα τάξη" όπου την πολιτική σκηνή θα της καθορίζουν απόλυτα τα ΜΜΕ. Ένας "μπερλουσκονισμός" Ελληνικού τύπου είναι ο στόχος.

Η προσπάθεια αυτή έχει διάρκεια. Εκδηλώθηκε αρχικά με την προσπάθεια επιβολής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, με εξωπραγματικές δημοσκοπήσεις και πρωτοσέλιδες παροτρύνσεις προς τον Παπανδρέου να παραιτηθεί.

Στη συνέχεια -και μετά την καθαρή επικράτηση του Παπανδρέου- άρχισαν οι "ζυμώσεις" για τη σύσταση νέου κόμματος με αναφορά στο "κοινωνικό κέντρο". Οι κρυφές δημοσκοπήσεις όμως δείχνανε ότι "δεν έβγαινε" η προσπάθεια, οπότε δεν βρέθηκε ικανός πολιτικός να μπει μπροστά σε αυτή τη προσπάθεια - και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο μιας και "πρόθυμοι" υπήρχαν και από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Μόνιμη επωδός αυτό τη διάστημα είναι ότι ο Παπανδρέου "δεν τραβάει" και ότι υπάρχει κενό αξιόπιστης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. Η απαραίτητη "τεκμηρίωση" προκύπτει είτε από την απόκρυψη γεγονότων είτε από τη μισή αναφορά γεγονότων.

Σε αυτή την πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιήθηκε ως δημοσκοπικό αντίβαρο, ως μέσο άσκησης πίεσης στο ΠΑΣΟΚ.

Γιατί λοιπόν μια ακόμη διαφαινόμενη τούμπα των συγκροτημάτων; Απλή η απάντηση: δεν υπάρχει εναλλακτική. Ό,τι και να δοκίμασαν οι συγκροτηματάρχες δεν τους βγήκε. Ούτε νέο κόμμα, ούτε ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα τους. Με τη ΝΔ δεν μπορούν να πάνε τώρα πια που η κυβέρνηση φθείρεται. Δεν έχουν άλλη επιλογή πια! Δεν έχουν επιλογή γιατί δεν μπορούν να αγνοήσουν εντελώς το κοινό αίσθημα και να βρίσκοτναι σε μεγάλη απόκλιση από αυτό. Όσο το ΠΑΣΟΚ ισχυροποιείται στη βάση του και στην κοινωνία τόσο θα φέρονται πιο "δίκαια" σε αυτό.

Ουσιαστικά ακολουθούν, δεν διαμορφώνουν. Και αυτή είναι η μεγάλη τους ήττα.

Είναι "οριστική" αυτή η αλλαγή στάσης; Κατά τη γνώμη μου θα φανεί κυρίως από τις τάσεις των επόμενων δημοσκοπήσεων.

***

Από τον Παπανδρέου απαιτώ, ακόμη και αν όντως αλλάξει η στάση των συγκροτημάτων απέναντί του, να μείνει πιστός στην μέχρι τώρα στάση του. Να εμμείνει σε αυτά που είπε στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ:

"Ζητούμε και απαιτούμε και παλεύουμε για ελεύθερα, ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης, που διασφαλίζουν την πληροφόρηση. Που βοηθούν, διαπαιδαγωγούν αναδεικνύουν αξίες στη διαμόρφωση γνώμης, στην πολιτική συμμετοχή, στον έλεγχο της εξουσίας. Εμείς, υπερασπιζόμαστε την ελευθερία των Μέσων, τόσο από κρατικές παρεμβάσεις, όσο και από οικονομικά συμφέροντα. Έστω και αν κάποιοι δεν το θέλουν, αυτή τη μάχη τη δίνουμε και θα τη δίνουμε αδιάκοπα για την αυτονομία και των Μέσων και της πολιτικής. Χωρίς αυτό, αλλοιώνεται η δημοκρατία στον τόπο μας".
http://www.pasok.gr/portal/gr//58285/7/7/1/showdoc.html


Αν δεν μείνει σταθερός στην παραπάνω θέση, θα "απολαμβάνει" μεν την "καθοδηγητική υποστήριξη" των συγκροτημάτων, θα απολέσει όμως την υποστήριξη όσων του έδωσαν το δικαίωμα να κινηθεί κόντρα στις υποδείξεις των συγκροτημάτων μέχρι σήμερα και εν τέλει θα καταστεί όμηρός τους.
Δεν πιστεύω βέβαια ότι θα εκχωρήσει εύκολα το προνόμιο που κατέκτησε με τόσο κόπο και τόσο κόστος!

ΥΓ: καταλαβαίνω ότι παίρνω θέση πολύ πρόωρα και ότι υπάρχει κίνδυνος να διαψευστεί η εκτίμησή μου σχετικά με την αλλαγή της στάσης των συγκροτημάτων. Αλλά είπαμε: οι προβλέψεις έχουν μεγαλύτερη αξία όταν διατυπώνονται δημόσια και δικαιώνονται!

7 σχόλια:

Matrix είπε...

Καλησπέρα,

Και κάτι ακόμα σε αυτά που γράφεις...

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων που βγάζει τον Συριζα με τα υψηλότερα ποσοστά, είναι η ίδια που πριν το 2000 έκανε παρόμοια με τον Αβραμόπουλο, βέβαια στο 10 -12 % τότε.
Άραγε να είναι τυχαίο?

Ανώνυμος είπε...

Γεια χαρά και από μένα!

Παιδιά, μη μασάτε: σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουν ΓΑΠ, απλώς, λόγω παράτασης της συζήτησης για το Ασφαλιστικό (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα + πρόταση μομφής ΠΑΣΟΚ) και λόγω των κοινωνικών κινητοποιήσεων και αντιδράσεων, εννοείται ότι δε μπορούν να βγουν προς τα έξω και να πουν τι; ότι μέσα σε όλη αυτήν την κοινωνική αναταραχή, κακώς έκανε το ΠΑΣΟΚ και κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας;

Όχι, κάνουν κάτι άλλο, πολύ πιο έμμεσο και κουτοπόνηρο: "πριονίζουν" την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντάς της ως απάντηση στην "πίεση" που δέχεται από τα αριστερά (βλ. άνοδος ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις), επαινούν τον ΓΑΠ μόνο για ό,τι έχει σχέση με την "αξιοποίηση" του Βενιζέλου, προσπαθούν-ανεπιτυχώς, τάχα μου δήθεν- να κρύψουν τα ειρωνικά γελάκια τους όταν ο Ραγκούσης στο δελτίο του Mega χθες (28η Μαρτίου) αναγγέλλει το συλλαλητήριο ΠΑΣΟΚ για σήμερα έξω από τη Βουλή.

Και, το πιο αηδιαστικό από όλα, μετά από τρεις μέρες σύγκρουσης στη Βουλή (για όποιον είχε χρόνο και όρεξη να παρακολουθήσει ΕΤ1), κάνουν με ενορχηστρωμένο τρόπο, λες και είναι πουλάκια που τραγουδάνε όλα τον ίδιο σκοπό,τον "απολογισμό" της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ υποβιβάζοντάς την σε στείρα αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της αντιπολίτευσης (σημερινά δελτία), αναρωτώμενοι, με προσποιητή αθωότητα στα μάτια τους, αν αυτό μπορεί να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ.

Ένα, μόνο, δεν περίμεναν: αυτό που έγινε σήμερα στο Σύνταγμα.Δεν ξέρω για σας, όμως εγώ δεν είδα τίποτα στην τηλεόραση χθες για τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ έξω από τη Βουλή, άκουσα ότι δεν υπήρχε πολύς κόσμος, αλλά και πάλι, δεν ξέρω αν είναι ακριβές. Έψαχνα σήμερα τις εφημερίδες στο διαδίκτυο, πάλι δε βρήκα τίποτε, σαν να μην είχε γίνει ποτέ, καμία αναφορά. Τυχαίο; Όχι.

Μη μασάτε. Πότε θα χαϊδεύουν τα αυτιά του ΣΥΡΙΖΑ και πότε του ΠΑΣΟΚ (για να δείχνουν σε όλους ποιός κάνει κουμάντο).

Αυτό που με χαροποιεί είναι ότι τουλάχιστον, μετά τη "στραπάτσα" της 16ης Σεπτεμβρίου, υπάρχουν αρκετοί από εσάς που παρουσιάζετε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά :)))) βλ. και ανάλογη συζήτηση στο blog του stefan (Θέλω να πω μια γνώμη...)

Ευχαριστώ πολύ για το χώρο, συγγνώμη για το μακροσκελές, παρασύρθηκα!

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

@νικολέτα: αυτό το λες μακροσκελές;

Δεν ισχυρίζομαι ότι αγάπησαν τον Παπανδρέου, λέω ότι αλλάζουν στάση επειδή ουσιαστικά "σέρνονται" σε μια πιο λογική αντιμετώπισή του.

Αν το ΜΜΕ ήταν το αφεντικό δεν θα είχε το ΠΑΣΟΚ "χιλιάδες" συγκεντρωμένους κατά τη δική τους διατύπωση. Αυτό τους αναγκάζει να είναι πιο δίκαιοι.

Όσο το ΠΑΣΟΚ είναι στο σωστό δρόμο (και είναι) τόσο θα κάνουν πίσω από την απροκάλυπτη στήριξη του ΣΥΝ και θα συμμαζεύονται απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Όσο το ΠΑΣΟΚ περνάει το μήνυμα στη βάση του (και τώρα το περνάει) τόσο θα "ξαφνιάζονται" όπως λες. Όσο το ΠΑΣΟΚ "ξαφνιάζει" και είναι σε αντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα τόσο θα του φέρονται πιο δίκαια.

Δεν έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται σε μεγάλη απόκλιση με την κοινή γνώμη. Τα ίδια πάθανε και με την εκλογή προέδρου ΠΑΣΟΚ.

Θυμάσαι πως άρχισαν στην εκλογή προέδρου και πως τέλειωσαν; Από τα ψεύτικα γκάλοπ πέρασαν στην αμφισβήτηση. Μετά την αμφισβήτηση στην στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τι, που μπορούν να πάνε;

Ανώνυμος είπε...

"Μετά τι, πού μπορούν να πάνε;"
Χμμ, στη Ντόρα, ίσως....; Αποκλείεις μια μεταβίβαση εξουσίας "εν πλω";

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

@Νικολέτα: Ο Καραμανλής θα αφήσει χώρο στην Ντόρα όσο η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα; Μμμ, δεν το κόβω.

Οπότε η Ντόρα πρέπει να κάνει νέο κόμμα, που δεν τους βγαίνει.

tractatus είπε...

Γιώργο, όλες οι αναλύσεις χρειάζονται αλλά ακόμα περισσότερο χρειάζονται οι ορατές πράξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης...και μάλιστα με σχέδιο δράσης σε όλα τα επίπεδα....ο αυτοπροσδιορισμός με το πόσο καλά τα πάμε μέσω των ΜΜΕ περισσότερο αποπροσανατολίζει, κατά την άποψή μου, παρά παράγει πολιτική σκέψη και δράση εντός του χώρου... οι έξωθεν καλές μαρτυρίες ειδικά απο τα ΜΜΕ τις περισσότερες φορές κι ακόμα περισσότερο σήμερα δεν είναι παρά απλά πολιτικές των ΜΜΕ και επομένως σκοπιμότητες...φυσικά ελλείψει των άλλων που αναφέρων: Ισχυρή πολιτική στάση και δράση.

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

@tracatus: μήπως σε καλύπτει -εν μέρει ennoe;itai- αυτό; http://gasimakop.blogspot.com/2008/03/blog-post_3244.html