16/3/08

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: εικόνες και εντυπώσεις

Μια βιωματική ματιά στο 8ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι το πιο σημαντικό μέχρι σήμερα.

Στο δρόμο για το όγδοο συνέδριο έχει πολύ... traffic!
Δύο ώρες να φτάσεις Αθήνα και άλλες δύο για το στάδιο με 23 καθαρίσματα του παρμπρίζ ανάμεσα. Φρίκη!


Και μην ακούσω ξανά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ναυπάκτου είναι το κυκλοφοριακό, εντάξει;


Η άλλη Αθήνα...
Φάληρο, ηλιοβασίλεμα. Έχει τα ωραία της αυτή η πόλη, μην είμαστε άδικοι! (Άσχετο: αυτό που βλέπετε κάτω είναι ξύλο... Δεν έχει σαπίσει, αν και είναι μέσα στη θάλασσα από το 2004).


Χωρίς λόγια!


Δίπλα γινόταν η συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ
Μια αφίσα της ΚΟΕ (συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ) στον χώρο πέριξ της συνδιάσκεψης. Ανοιχτός στις συνεργασίες ο ΣΥΡΙΖΑ, το κάνουν ξεκάθαρο με κάθε τρόπο. Επιπλέον, δεν βάζουν το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο τσουβάλι με τη ΝΔ, πράγματι.


Μεικτά συναισθήματα στην είσοδο του χώρου του συνεδρίου:
Στην είσοδο του χώρου του συνεδρίου υπήρχε έκθεση φωτογραφίας από τις καταστροφές του Αυγούστου: τέχνη και ρεπορτάζ μέσα από την κόλαση...



Αλλά και μπαλόνια όπου ο κάθε σύνεδρος μπορούσε να γράψει το μήνυμά του για τους υπόλοιπους. Είπαμε, ανοιχτές διαδικασίες και ελευθερία έκφρασης σε όλα τα επίπεδα.


Το κλασικό πλέον internet cafe που στήνεται σε κάθε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ. Εννοείται ότι το λογισμικό είναι open source και η χρήση δωρεάν. Αυτή τη φορά υπήρχε επιπλέον ελεύθερο ασύρματο WiFi που κάλυπτε τους χώρους του συνεδρίου. Όταν καλείς bloggers να καλύψουν το συνέδριο, πρέπει να παρέχεις και τα απαιτούμενα.


Τα περίπτερα του eforum.gr και της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής

Η συνεργασία με το ZNET του Noam Chomsky σε πραγματικό χρόνο: απάντηση σε ερώτηση της tracatus μέσω διαδικτύου. Ο πολιτικός ακτιβισμός γίνεται πραγματικότητα και τους χωράει όλους. Παράλληλα, ευκαιρία γνωριμίας με ανθρώπους που έχεις εκτιμήσει από τα γραπτά τους.


Παρούσα και η Σοσιαλιστική Ομάδα της Ευρωβουλής στην οποία συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει σοσιαλισμός και αριστερά πέρα από τα Ελληνικά σύνορα.


Άνοιγμα του συνεδρίου
Η πιο καλή εμφάνιση του Παπανδρέου μέχρι σήμερα. Ξεκάθαρος, απλός, συγκεκριμένος, οραματικός. Ξεκάθαρη πρόταση συνεργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ για κοινές συνεδρίες των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, η οποία και απορρίφθηκε δια στόματος Τσίπρα. Θα τα πούμε αναλυτικά αυτά σε επόμενο post.


Οι αντιπρόσωποι των άλλων κομμάτων μαζί με πρεσβευτές και διπλωμάτες στο άνοιγμα του συνεδρίου. Παρόντες οι πρέσβεις της Κίνας, των ΗΠΑ, της Συρίας, της Κούβας και άλλων χωρών. Εντυπωσιακός ο ομιλητής του ΚΚΕ, κρίμα που δεν τον εμφανίζουν συχνότερα. Παρόν και ο κ. Τσίπρας. Ποιος τον έβαλε να καθίσει τόσο κοντά στον Πάγκαλο δεν ξέρω, αλλά έχει χιούμορ όποιος ήταν!


Η ανανέωση επιβάλλεται και δεν είναι ηλικιακή, είναι ιδεολογική και πολιτική:
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: ήρεμη και συγκροτημένη. Πολιτικός νέας κοπής, από αυτούς που σου δίνουν λόγο να μείνεις παρόν και να μην απορρίπτεις συλλήβδην την πολιτική. Ας λένε τα κανάλια!

Ο Μίμαρος είναι ανανέωση; Είναι παλιός; Που να τον κατατάξεις; Ένας θεωρητικός της πολιτικής που δεν θεωρητικολογεί ποτέ. Με ποδοσφαιρικές αναφορές τα είπε όλα: τα γκολ τα βάζουν οι παίκτες, όχι ο προπονητής. Και όποιος δεν θέλει να παίζει ας κρεμάσει τα παπούτσια του. Παίξτε μπάλα!


Παλιώνει ποτέ ο Θεόδωρος Πάγκαλος; Πολιτική σκέψη, δομημένος λόγος, ακατάρριπτα επιχειρήματα και... ορμητικότητα. Από τους πλέον απολαυστικούς ομιλητές του συνεδρίου, χωρίς να κάνει αυτή τη φορά κάποιο από τα γνωστά του ακροβατικά. Η ορμητικότητά του τον κρατάει πάντα νέο.


Παράλληλα workshops διαλόγου.
Ανανέωση και στις συνεδριακές λειτουργίες, φέρνοντας την ουσία στην πολιτική. Η φωτό από αυτό της περιφερειακής ανάπτυξης την ώρα της συζήτησης για την Αιτωλοακαρνανία. Ουσία και διάλογος επί της λεπτομέρειας μεταξύ τοπικών φορέων και κεντρικών στελεχών. Συντονίστρια η κ. Κατσέλη, στο πάνελ ο Σπύρος Κουβέλης (δεξιά στη φωτό), 100 περίπου συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο τραπέζι διαλόγου. Τα ονόματα των υπολοίπων δυστυχώς δεν τα συγκράτησα.


Κλείσιμο του συνεδρίου

Ψηφοφορία στο τέλος των εργασιών


Το χθες, το σήμερα και το αύριο.
Τα μέλη της πρώτης κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ του 1974 στο βήμα του συνεδρίου με τον σημερινό πρόεδρο ανάμεσά τους. Η παράδοση των τιμητικών επαίνων από τη Ζέφη Δημαδάμα (στη φωτό τέρμα αριστερά). Η ανανέωση έχει βαθιές ρίζες.




Ο Παπανδρέου στο κλείσιμο κάνει την κίνηση και ανακοινώνει ότι στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο συμμετέχουν όσοι δεν έχουν προηγούμενη κυβερνητική θητεία.
Με μια κίνηση όλοι όρθιοι, ενθουσιασμός, συνθήματα, παλμός, χαμόγελα, αισιοδοξία. Μια κίνηση που το ΠΑΣΟΚ περιμένει εδώ και πολύ καιρό. Ανανέωση τώρα!

Έδωσε ρέστα η Νεολαία ΠΑΣΟΚ που ήταν "ακροβολισμένη" στις κερκίδες πίσω από τους ομιλητές. Το ιδανικό κλείσιμο για ένα συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: