6/9/08

Από που θα βρει έσοδα το κράτος;

Από την παραοικονομία και την μεγάλη ακίνητη περιουσία που κατά κανόνα δημιουργείται από την φοροδιαφυγή. Γεια σου Βουλγαράκη δάσκαλε, γεια σου συντοπίτη Πελέκη ευρηματικέ!

Ποιος το λέει; Ο Ραγκούσης.

Ακολουθεί απόσπασμα από συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση στον δημοσιογράφο Γ. Σταματόπουλο του Flash 961 στις 6/9/2008 σχετικά με την οικονομική πολιτική που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

***

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Λοιπόν, πάμε τώρα στα φορολογικά.
Υπήρχε στην Ελλάδα ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας είχε θεσπιστεί, τον πλήρωναν οι έχοντες και οι κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. ...και πάει τώρα, φέτος, αυτή η κυβέρνηση και τι κάνει; Καταργεί αυτό το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που έφερνε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό και, τον αντικαθιστά με έναν φόρο επί όλων των ακινήτων, για τον οποίον πολύ σύντομα θα φτάσουν τα φορολογικά σημειώματα σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας, θα τον πληρώνουν όλοι οι Έλληνες, ανεξάρτητα αν η ακίνητη περιουσία τους είναι μεγάλη ή μικρή, ανεξάρτητα αν είναι φτωχοί ή πλούσιοι.

Αυτό είναι για μας το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεγάλης, της ριζικής διαφοράς που έχουμε στην οπτική των πραγμάτων, στην οικονομική πολιτική και στη φορολογική πολιτική. Δεν μπορείς να καταργείς το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και, στη θέση του, να βάζεις το φόρο επί όλων των ακινήτων.

Και το έκαναν βέβαια για να μαζέψουν περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, μόνον από αυτό το φορολογικό μέτρο. Τα άλλα, τα έκτακτα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε προχθές, τα επέβαλε η κυβέρνηση για να εισπράξει περίπου πέντε δις. Πέντε δις ευρώ, ίσον ένα τρισεκατομμύριο διακόσια πενήντα δισεκατομμύρια δραχμές. Δηλαδή, ανακοίνωσαν προχθές μέτρα, με τα οποία θα πάρουν από την αγορά ένα τρισεκατομμύριο διακόσια δισεκατομμύρια δραχμές, γιατί προφανώς τόσα τους λείπουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τον μισό προϋπολογισμό επί δραχμών, έτσι;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είναι φοβερό αυτό το πράγμα, όπως καταλαβαίνετε, κι αποδεικνύει το τεράστιο μέγεθος της αποτυχίας τους.

... θα πρέπει η όποια φορολογική πολιτική, όχι μόνο να προστατεύει τα εισοδήματα των μισθωτών και των εργαζομένων και των συνταξιούχων, των οποίων κυριολεκτικά η φοροδοτική ικανότητα έχει υπερεξαντληθεί -και δεν το συζητάμε αυτό, είμαστε απόλυτοι. Και δεύτερον, πρέπει αυτή η φορολογική πολιτική να διασφαλίζει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αναπτύσσονται και ιδίως επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν παραγωγικό χαρακτήρα και εξαγωγικό χαρακτήρα. Αυτές πρέπει και από τη φορολογική πολιτική να στηριχθούν, άρα, πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, το οποίο θα ευνοεί την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Γι´ αυτό σας μίλησα, κι όχι τυχαία, για την παραοικονομία και, βεβαίως, εδώ θα μπορούσα να προσθέσω και το μη παραγωγικό κεφάλαιο. Αλλά αυτά τα δύο πρέπει να είναι οι δύο βασικές πηγές φορολογικών εσόδων, από τις οποίες το κράτος, αυξάνοντας τα έσοδά του, θα μπορέσει να παράσχει κρατικές υπηρεσίες ποιότητας στον πολίτη, αλλά και επίπεδα μισθών, τα οποία δημιουργούν μια πραγματικότητα αναδιανομής του εισοδήματος στην Ελλάδα.

***
Με λίγα λόγια: Αντί να φορολογείς όποιον έχει μπλοκάκι επειδή κατάργησες το ΣΔΟΕ, φορολογείς τα μεγάλα ακίνητα και την παραοικονομία. Αντί να κυνηγάς τον κάθε επιχειρτηματία που προσπαθεί να καινοτομήσει και να εξάγει φορολογείς το παρασιτικό και μη παραγωγικό κεφάλαιο. Απλά πράγματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: