30/9/08

Πολεοδομία και Ναύπακτος: μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ!

Μια ζωή τα ίδια. Η Ναύπακτος έχει οικιστικό πρόβλημα, στη Ναύπακτο δεν χτίζουν στο κέντρο, στη Ναύπακτο έχουν πρόβλημα οι επεκτάσεις, στη Ναύπακτο η πολεοδομία δεν λειτουργεί και πάει λέγοντας. Μετά το 1998 αυτό το βιολί έχει παραλλαγές.
  • Πιο θετική περίοδος αυτή κατά την οποία δίνονταν άδειες εντός του παραδοσιακού οικισμού με συντελεστές 0,8 και 1,2. Την ίδια περίοδο βγαίναν άδειες και για τις περιοχές εκτός ζώνης Σκα-Λαγκαδούλας, δηλαδή είχαμε οικοδομική δραστηριότητα παντού, και εντός και εκτός παραδοσιακού οικισμού. Η περίοδος αυτή έληξε όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο είχε προηγουμένως το ίδιο εγκρίνει!
  • Πιο αρνητική περίοδος ήταν αυτή κατά την οποία είχαμε αναστολή οικοδομικών εργασιών, Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στην Πολεοδομία Ναυπάκτου, σοβαρές βιαιοπραγίες, δημοσιεύματα σε μεγάλες εφημερίδες κλπ τραγελαφικά. Και φυσικά, η σημερινή όπου δεν υπάρχει αρμόδια Πολεοδομική Αρχή.
Το πρόβλημα είναι περίπλοκο νομικά, μιας και μπλέκονται:
  • ο χαρακτηρισμός της Ναυπάκτου ως παραδοσιακός οικισμός από Σκα μέχρι Λαγκαδούλα το 1996 αν δεν κάνω λάθος, με απόφαση της τότε Δημοτικής Αρχής,
  • το γεγονός ότι για πολλά χρόνια μετά το 1985 χτίζαμε με τον παλιό ΓΟΚ του 1973 και όχι τον αναθεωρημένο του 1985,
  • ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το Προεδρικό Διάταγμα του 1976 που ίσχυε ειδικά για τον παραδοσιακό οικισμό της Ναυπάκτου,
  • καθώς και ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το 2007 το Προεδρικό Διάταγμα που είχε το ίδιο εγκρίνει προηγουμένως! Ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου, πράγματι.
Αυτό το μπέρδεμα όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λειτουργεί υπηρεσία Πολεοδομίας στη Ναύπακτο. Άλλο το νομικό πλαίσιο και άλλο η λειτουργία μιας Υπηρεσίας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, έρχεται η σημερινή Δημοτική Αρχή και διώχνει τον βραχνά της Πολεοδομίας από πάνω της. Αντί να πιέσει να λύσει το πρόβλημα με ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα, απλά πετάει την υπηρεσία της Πολεοδομίας στη Νομαρχία. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει τις αντιδράσεις των πολιτών και φορτώνει την δυσαρέσκεια στη Νομαρχία. Απλά πράγματα δηλαδή! Μίλησε κανείς για μικροπολιτική;

Το αναμενόμενο θα ήταν η σημερινή δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση για να λύσει το πρόβλημα της Ναυπάκτου και όχι για απλά να το απομακρύνει από πάνω της. Αντί γι' αυτό:
  • ρίχνει την Πολεοδομία κάτω από το χαλί της Νομαρχίας ώστε ο πολίτης να διαμαρτύρεται σε αυτή για τα υπαρκτά προβλήματα,
  • διαδίδει ότι ο Νομάρχης ήταν σύμφωνος για την μεταφορά ώστε να μοιραστεί το πολιτικό κόστος της επιλογής, λες και υπάρχει λογικός άνθρωπος που θα συμφωνούσε να αναλάβει την Πολεοδομία μας χωρίς να λυθεί το πρόβλημα! και,
  • διαφωνεί με την αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με το τι ψήφισαν για το θέμα αυτό, προσπαθώντας και πάλι να μοιράσει το πολιτικό κόστος της μεταφοράς της Πολεοδομίας με την αντιπολίτευση.
Από την άλλη, οι κινητοποιήσεις της Τετάρτης έρχονται ενάμισι σχεδόν χρόνο μετά την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που έδινε συντελεστή 1,2 για τη Ναύπακτο. Το λογικό θα ήταν οι τωρινές κινητοποιήσεις να γίνονταν από τότε. Αυτό δεν έγινε, γιατί οι εμπλεκόμενοι βολεύονταν μέχρι τώρα με τις άδειες που δίνονταν για τις περιοχές εκτός παραδοσιακού οικισμού, δηλαδή εκτός Σκα και Λαγκαδούλα. Δεν ενοχλούσε κανέναν εμπλεκόμενο το γεγονός ότι η περιοχή εντός ορίων Σκα-Λαγκαδούλας ήταν ουσιαστικά μη οικοδομήσιμη, αρκεί που λειτουργούσε η Πολεοδομία για τις εκτός παραδοσιακού οικισμού περιοχές. Ίσχυσε το δόγμα ότι "μέσα στη Ναύπακτο 100 οικόπεδα έχουν μείνει, σιγά τ΄ αυγά. Αρκεί που χτίζουν οι επεκτάσεις". Σήμερα όμως που δεν εκδίδονται άδειες για καμία περιοχή, προκαλούνται αντιδράσεις. Η φωτιά δεν αργεί να έρθει και στην αυλή σου όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα. Αγνοήσαμε αυτό το ψήγμα λαϊκής σοφιάς και μετά από ενάμισι χρόνο τρέχουμε σε διαδηλώσεις.

Αυτές οι σκέψεις συνοδεύουν την διαδήλωση της Τετάρτης. Ελπίζω να μην είμαστε στα ίδια μετά από δέκα χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: