30/9/08

Πολεοδομία και Ναύπακτος: μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ!

Μια ζωή τα ίδια. Η Ναύπακτος έχει οικιστικό πρόβλημα, στη Ναύπακτο δεν χτίζουν στο κέντρο, στη Ναύπακτο έχουν πρόβλημα οι επεκτάσεις, στη Ναύπακτο η πολεοδομία δεν λειτουργεί και πάει λέγοντας. Μετά το 1998 αυτό το βιολί έχει παραλλαγές.
  • Πιο θετική περίοδος αυτή κατά την οποία δίνονταν άδειες εντός του παραδοσιακού οικισμού με συντελεστές 0,8 και 1,2. Την ίδια περίοδο βγαίναν άδειες και για τις περιοχές εκτός ζώνης Σκα-Λαγκαδούλας, δηλαδή είχαμε οικοδομική δραστηριότητα παντού, και εντός και εκτός παραδοσιακού οικισμού. Η περίοδος αυτή έληξε όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο είχε προηγουμένως το ίδιο εγκρίνει!
  • Πιο αρνητική περίοδος ήταν αυτή κατά την οποία είχαμε αναστολή οικοδομικών εργασιών, Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στην Πολεοδομία Ναυπάκτου, σοβαρές βιαιοπραγίες, δημοσιεύματα σε μεγάλες εφημερίδες κλπ τραγελαφικά. Και φυσικά, η σημερινή όπου δεν υπάρχει αρμόδια Πολεοδομική Αρχή.
Το πρόβλημα είναι περίπλοκο νομικά, μιας και μπλέκονται:
  • ο χαρακτηρισμός της Ναυπάκτου ως παραδοσιακός οικισμός από Σκα μέχρι Λαγκαδούλα το 1996 αν δεν κάνω λάθος, με απόφαση της τότε Δημοτικής Αρχής,
  • το γεγονός ότι για πολλά χρόνια μετά το 1985 χτίζαμε με τον παλιό ΓΟΚ του 1973 και όχι τον αναθεωρημένο του 1985,
  • ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το Προεδρικό Διάταγμα του 1976 που ίσχυε ειδικά για τον παραδοσιακό οικισμό της Ναυπάκτου,
  • καθώς και ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το 2007 το Προεδρικό Διάταγμα που είχε το ίδιο εγκρίνει προηγουμένως! Ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου, πράγματι.
Αυτό το μπέρδεμα όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λειτουργεί υπηρεσία Πολεοδομίας στη Ναύπακτο. Άλλο το νομικό πλαίσιο και άλλο η λειτουργία μιας Υπηρεσίας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, έρχεται η σημερινή Δημοτική Αρχή και διώχνει τον βραχνά της Πολεοδομίας από πάνω της. Αντί να πιέσει να λύσει το πρόβλημα με ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα, απλά πετάει την υπηρεσία της Πολεοδομίας στη Νομαρχία. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει τις αντιδράσεις των πολιτών και φορτώνει την δυσαρέσκεια στη Νομαρχία. Απλά πράγματα δηλαδή! Μίλησε κανείς για μικροπολιτική;

Το αναμενόμενο θα ήταν η σημερινή δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση για να λύσει το πρόβλημα της Ναυπάκτου και όχι για απλά να το απομακρύνει από πάνω της. Αντί γι' αυτό:
  • ρίχνει την Πολεοδομία κάτω από το χαλί της Νομαρχίας ώστε ο πολίτης να διαμαρτύρεται σε αυτή για τα υπαρκτά προβλήματα,
  • διαδίδει ότι ο Νομάρχης ήταν σύμφωνος για την μεταφορά ώστε να μοιραστεί το πολιτικό κόστος της επιλογής, λες και υπάρχει λογικός άνθρωπος που θα συμφωνούσε να αναλάβει την Πολεοδομία μας χωρίς να λυθεί το πρόβλημα! και,
  • διαφωνεί με την αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με το τι ψήφισαν για το θέμα αυτό, προσπαθώντας και πάλι να μοιράσει το πολιτικό κόστος της μεταφοράς της Πολεοδομίας με την αντιπολίτευση.
Από την άλλη, οι κινητοποιήσεις της Τετάρτης έρχονται ενάμισι σχεδόν χρόνο μετά την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που έδινε συντελεστή 1,2 για τη Ναύπακτο. Το λογικό θα ήταν οι τωρινές κινητοποιήσεις να γίνονταν από τότε. Αυτό δεν έγινε, γιατί οι εμπλεκόμενοι βολεύονταν μέχρι τώρα με τις άδειες που δίνονταν για τις περιοχές εκτός παραδοσιακού οικισμού, δηλαδή εκτός Σκα και Λαγκαδούλα. Δεν ενοχλούσε κανέναν εμπλεκόμενο το γεγονός ότι η περιοχή εντός ορίων Σκα-Λαγκαδούλας ήταν ουσιαστικά μη οικοδομήσιμη, αρκεί που λειτουργούσε η Πολεοδομία για τις εκτός παραδοσιακού οικισμού περιοχές. Ίσχυσε το δόγμα ότι "μέσα στη Ναύπακτο 100 οικόπεδα έχουν μείνει, σιγά τ΄ αυγά. Αρκεί που χτίζουν οι επεκτάσεις". Σήμερα όμως που δεν εκδίδονται άδειες για καμία περιοχή, προκαλούνται αντιδράσεις. Η φωτιά δεν αργεί να έρθει και στην αυλή σου όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα. Αγνοήσαμε αυτό το ψήγμα λαϊκής σοφιάς και μετά από ενάμισι χρόνο τρέχουμε σε διαδηλώσεις.

Αυτές οι σκέψεις συνοδεύουν την διαδήλωση της Τετάρτης. Ελπίζω να μην είμαστε στα ίδια μετά από δέκα χρόνια!

20/9/08

Πως μιλάνε οι πολιτικοί στις ΗΠΑ;

Δείτε πως ο Ομπάμα κάνει πλακίτσα και χαβαλέ με δημοσιογράφο νυχτερινής εκπομπής στις ΗΠΑ. Αξιοσημείωτη διαφορά στο στήσιμο, στο ύφος, στο στυλ. Αν κάποιος πολιτικός κάνει τέτοια εμφάνιση εδώ θα γίνει πανικός!

Εξήγηση: Ο Ομπάμα εξηγεί τι εννοούσε όταν σχολίασε το οικονομικό πρόγραμμα του McCain που το παρουσίασε η υποψήφια αντιπρόεδρος των ρεπουμπλικάνων κ. Πάλιν με τη φράση: "it's like puting lipstick on a pig". Αυτό στις βορειοανατολικές πολιτείες είναι κάτι σαν αυτό που λέμε εμείς "τον αράπη και αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς". Όταν λοιπόν είπε αυτά για γουρούνια και κραγιόν εννοώντας ότι οι ρεπουμπλικάνοι δεν αλλάζουν πολιτική, οι ρεπουμπλικάνοι εξέδωσαν ανακοίνωση όπου καταδίκαζαν τον Ομπάμα που αποκάλεσε την Πάλιν... γουρούνι!

Αφού λοιπόν ο Ομπάμα εξηγεί τι εννοούσε, συμπληρώνει: "στην περίπτωση που κυριολεκτούσα και αποκαλούσα κάποιον γουρούνι, να είστε σίγουροι ότι τον ρόλο του κραγιόν θα τον κράταγα για την Πάλιν".

Φαντάζεστε πχ τον Παπανδρέου να μιλάει έτσι για την Μπακογιάννη;
***
Δείτε στο επόμενο βίντεο πως κάνει είσοδο σε άλλη νυχτερινή εκπομπή χορεύοντας (!!) και όπου σχολιάζει ότι όλοι οι προηγούμενοι ήταν πολύ κακοί χορευτές!

Σκεφτείτε την Στάη πχ να υποδέχεται τον Καραμανλή έτσι!

***

Εδώ τραυματίζονται σε ένα ματσάκι ή πέφτουν από το ποδήλατο και θεωρείται σημάδι αδυναμίας. Λες και θέλουμε υπεράνθρωπους στον ρόλο του αρχηγού, ατσαλάκωτους.

Άλλος κόσμος, άλλα ήθη. Δεν τους θαυμάζω, αλλά η διαφορά με βάζει σε σκέψεις.

18/9/08

Πολεοδομία και Ναύπακτος

Επειδή οι μέρες είναι πονηρές σχετικά με αυτό το θέμα, επειδή όλοι προσπαθούν να πείσουν ότι φταίει ο "άλλος" και επειδή λένε ότι ο Θύμιος Σώκος δέχτηκε να αναλάβει την Πολεοδομία, παραθέτω απόσπασμα από συνέντευξη που είχε δώσει ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος στη Nafpaktia Press στι 22 Φεβρουαρίου 2008:

ΕΡ: Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα για τη Ναύπακτο είναι το οικιστικό, στην παρωνυχίδα του οποίου που λέγεται Πολεοδομία έχει ρόλο και η Νομαρχία. Ο Δήμος Ναυπάκτου μας λέει πως την αρμοδιότητα της έκδοσης των οικοδομικών αδειών θα την αναλάβει η Νομαρχία. Εσείς τι λέτε;
ΑΠ: Η διάθεσή μου να βοηθήσω να λυθεί το Οικιστικό έχει εκφραστεί. Το να φορτώσουμε, όμως, στην Νομαρχία, χωρίς μάλιστα να την ρωτήσουμε επίσημα, την Πολεοδομία, δεν λύνει σε καμία περίπτωση το πρόβλημα το οποίο χρίζει άμεσης αντιμετώπισης απ’ το αρμόδιο υπουργείο.
Μην ξεχνάμε ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι η Πολεοδομία αλλά το τι ισχύει και το τι δεν ισχύει πολεοδομικά στη Ναύπακτο, κάτι που είναι ευθύνη του κράτους.
Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε συλλογικά και πιστεύω ότι υπάρχουν τρόποι. Προσωπικά έχω προτείνει την εκπόνηση μελέτης με πλήρη αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού της Ναυπάκτου. Κάτι τέτοιο, βέβαια, χρειάζεται συνετή, αναλυτική και πολύπλευρη κατάθεση απόψεων ώστε μέσα από μια διαβούλευση και σύμφωνα με το νόμο να λυθεί το ζήτημα. Ο ρόλος της Νομαρχίας μπορεί να είναι καταλυτικός σε μια τέτοια “σύνθεση” και λυπάμαι που κάποιοι μας βλέπουν σαν τον κουβά για τα προβλήματα...

Άρα δεν με πείθουν όσοι λένε ότι υπήρξε συναίνεση στο θέμα αυτό.

17/9/08

16/9/08

Το άλσος Γριμπόβου να γίνει αστικό πάρκο, όχι μαγαζί!

Στην ανατολική άκρη του Γριμπόβου υπάρχει ο χώρος που τον λέμε "άλσος". Είναι γεμάτος με ευκάλυπτους, αλλά δυστυχώς αυτό είναι το μόνο στοιχείο αστικού άλσους που έχει να επιδείξει ο χώρος τα τελευταία χρόνια.

Παλιά ο χώρος αυτός ήταν αυτοσχέδιος καταυλισμός τσιγγάνων, ενώ ακριβώς απέναντι λειτουργούσαν τα σφαγεία της πόλης, στο κτίριο που στεγάζονται σήμερα ο σύλλογος Πολιτιστικές Διαδρομές.

Θυμάμαι ότι η Δημοτική Αρχή του Νίκου Πανταζή αναμόρφωσε τον χώρο και προσπάθησε να τον παραδώσει σε ελεύθερη χρήση. Καθαρίστηκε ο χώρος, κατασκευάστηκαν μόνιμα τραπέζια, στήθηκαν ξύλινα κιόσκια ενώ δημιουργήθηκε και ένα μικρό υπαίθριο θεατράκι. Κάποια από αυτά τα στοιχεία στέκουν και σήμερα, ως ενθύμια μιας απόπειρας δημιουργίας αστικού πάρκου στη Ναύπακτο. Εκείνη την εποχή αν θυμάμαι καλά χτίστηκε και το κτίριο του Ναυτικού Ομίλου το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα από τον Όμιλο για την φύλαξη σκαφών και εξοπλισμού.

Κάποια στιγμή ο χώρος έπαψε να ανήκει στη δικαιοδοσία του Δήμου Ναυπάκτου. Σήμερα για τον χώρο αυτό καθώς και για το σύνολο των ακτών της Ναυπάκτου αρμόδιο είναι το Λιμενικό Ταμείο. Το οποίο φυσικά ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τον χώρο μέχρι σήμερα. Δεν τον καθάρισε, δεν τον αξιοποίησε, δεν τον φρόντισε. Αντίθετα τον άφησε να μετατραπεί σε εστία βρώμας και μόλυνσης, τον άφησε να απαξιωθεί.

Βέβαια επειδή τα λουλούδια ανθίζουν χωρίς να ρωτήσουν τις κρατικές υπηρεσίες, στον χώρο του άλσους εδώ και αρκετά χρόνια έχει δημιουργηθεί πίστα BMX από τους ίδιους τους ποδηλάτες. Εκεί που το Λιμενικό Ταμείο απαξίωνε τον χώρο, κάποιοι πιτσιρικάδες τον αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο: τον κάνανε χώρο μαζικού αθλητισμού, χώρο σερφ, kite και ΒΜΧ. Ζωντάνεψε ο Όμιλος, γέμισε το Γρίμποβο με σερφ και kite (ας είναι καλά ο μαΐστρος!), στην πίστα τα απογεύματα γινόταν χαμός. Με λίγα λόγια η τοπική κοινωνία μετέτρεψε τον ελεύθερο χώρο που απαξίωνε το Λιμενικό Ταμείο σε χώρο κοινωνικότητας και αθλητισμού.

Σήμερα όμως το Λιμενικό Ταμείο ξαφνικά θυμήθηκε ότι ο χώρος αυτός αξίζει, ότι μπορεί να αξιοποιηθεί. Και τι αποφάσισε; Να τον δώσει σε ιδιώτη για εκμετάλλευση, να γίνει ένα ακόμη μαγαζί. Λες και αυτό που μας λείπει στη Ναύπακτο είναι ένα μαγαζί κοντά στην παραλία! Στη Ναύπακτο που οι καρέκλες στις παραλίες είναι περισσότερες από τους μόνιμους κατοίκους, έρχεται το Λιμενικό Ταμείο να φτιάξει ένα ακόμη μαγαζί σε ένα ελεύθερο κεντρικό χώρο.

Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι το Λιμενικό Ταμείο αδιαφορεί για τη Ναύπακτο και ενδιαφέρεται μόνο για τα έσοδα που έχει από αυτή. Η απόφαση αυτή φέρνει ξανά στο προσκήνιο το αίτημα για τη δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ώστε ο Δήμος να έχει λόγο για τα παραλιακά μέτωπα που είναι στο κέντρο της πόλης και αποτελούν την ταυτότητά της. Οι παραλίες μας είναι λειτουργικό μέρος της πόλης, επομένως πρέπει ο Δήμος να έχει λόγο για αυτές.

Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ένα ακόμη πράγμα: ότι πρέπει η γνώμη των δημοτών να κυριαρχεί σε τέτοιες αποφάσεις. Πρέπει επιτέλους να δημιουργήσουμε τον θεσμό των τοπικών δημοψηφισμάτων για τέτοια ζητήματα. Πρέπει στον Καποδίστρια ΙΙ να υπάρξουν μηχανισμοί συμμετοχικής δημοκρατίας ώστε να μην λαμβάνονται αποφάσεις που έρχονται σε σύγκρουση με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, ώστε να μην εξοστρακίζονται δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας από δημόσιους και ελεύθερους χώρους για χάρη των δημοσίων εσόδων.

Και για να είμαι ξεκάθαρος: το άλσος πρέπει να γίνει πάρκο ελεύθερο στους πολίτες. Με υπαίθριο θεατράκι, με διαδρομές περιπάτου, με Ναυτικό Όμιλο, με πίστα BMX, με άλλες μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις. Βαριά βαριά να έχει μια καντίνα, χωρίς τραπεζοκαθίσματα εννοείται. Να είναι ένας χώρος όπου θα μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο χωρίς να παραγγείλεις καφέ, όπως έγραψε κάποτε και μια φίλη μου. Ένας χώρος που θα περπατήσεις, θα παίξεις μουσική, θα παίξεις ίσως λίγο τένις, ένας χώρος για να αράξεις εν τέλει. Δεν πρέπει να γίνει μια ακόμη πηγή εσόδη μιας δημόσιας υπηρεσίας η οποία δεν προσφέρει τίποτα στη Ναύπακτο.

Keep walking!

Ανώπολη Σφακίων Κρήτης, 28 Αυγούστου 2003

"PASOK, because everyday in every way we get better and better!!"


Ο Κρητικός -σαφώς επηρεασμένος από τον τουρισμό της περιοχής του- γράφει στα αγγλικά αυτό που αρχίζει να καταλαβαίνει ο καθένας μας: με το ΠΑΣΟΚ το αύριο είναι πάντα καλύτερο από το χθες.

Είπαμε, η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο είναι πιο ισχυρή από την σκανδαλολογία, αρκεί να μην σε σταματάνε οι δυσκολίες. Keep walking!

14/9/08

Γκάλοπ του press-gr για την ΔΕΘ

Σας έπεισε ο Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ; ...με όσα είπε για την οικονομία, τη διαφθορά, τους υπουργούς του, την πολιτική της κυβέρνησης. Ζωντανό και άμεσο γκάλοπ του Press-gr. Ψηφίστε τώρα κι εσείς...

Να τα αποτελέσματα του γκάλοπ του press-gr που έγινε αμέσως μετά την συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή 7/9/2008:12% NAI, 78% OXI για τον Καραμανλή.


Μια εβδομάδα μετά στις 14/9/2008 το press-gr ρωτά στο γκάλοπ του:

Σας έπεισε ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ; ...με όσα είπε για την κυβέρνηση, τον Κ. Καραμανλή, τη διαφθορά, το ΠΑΣΟΚ, την οικονομία, τις εκλογές... Ζωντανό και άμεσο γκάλοπ του Press-gr. Ψηφίστε τώρα κι εσείς...

Να τα αποτελέσματα του γκάλοπ του press-gr που έγινε αμέσως μετά την συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή 7/9/2008:
59% NAI, 31% OXI για τον Παπανδρέου

Δεσμεύσεις Παπανδρέου στη ΔΕΘ, με λίγα λόγια


Η ομιλία του Παπανδρέου στη ΔΕΘ ήταν προγραμματική, με κύριο αντικείμενο την οικονομία.

Είχα πολλά χρόνια να ακούσω μια πολιτική ομιλία με αντικείμενο την οικονομία και να καταλαβαίνω αμέσως τις επιπτώσεις όσων λέγονται στη ζωή μου. Να ακούς ένα μέτρο και να καταλαβαίνεις ότι η ζωή σου ή η ζωή κάποιου γνωστού σου θα γίνει καλύτερη:
  • Καταργείται το μπλοκάκι στο δημόσιο, ότι επανέρχεται το αφορολόγητο για όλους.
  • Καταργούνται οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις.
  • Επιτέλους τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα.
  • Μειώνονται τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
  • Τέλος τα stage στο Δημόσιο!
  • Τέλος στα ανασφάλιστα stage.
  • Επιτέλους χρηματοδότηση της παιδείας με 5% και της έρευνας με 2%!
  • Δημόσιες επενδύσεις στο 5% του ΑΕΠ.
  • Καταργείται η κατάσχεση της πρώτης κατοικίας.
  • Να μην βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα σε αξία πιο χαμηλή από την αντικειμενική.
  • Όσοι δανειολήπτες με αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους έχουν μια δεύτερη ευκαιρία που θα τους δίνει τη δυνατότητα να πληρώσουν μέρος των οφειλών τους αυτών και να απαλλαγούν από τα υπόλοιπα.
  • Θέσπιση πόρου από τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση του ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ.
  • Επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού.
  • Χρηματοδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των νέων για τα τέσσερα πρώτα χρόνια προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδό τους στην αγορά εργασίας.
  • Να δεσμεύεται για αξιολόγηση παντού, σε όλες τις επιχειρήσεις, στο Δημόσιο ξεκινώντας από τους ίδιους τους υπουργούς και την κυβέρνηση. Θα τίθενται στόχοι, θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται από τον ίδιο τον Ελληνικό λαό.
  • Να δεσμεύεται για δημοσίευση όλων των αποφάσεων υπουργών στο διαδίκτυο ώστε να είναι προσβάσιμες από όλους.

Είχα καιρό να ακούσω μια πολιτική ομιλία από κόμμα εξουσίας που να λέει αυτονόητα πράγματα. Να ακούσω ένα δυνάμει πρωθυπουργό έτοιμο να συγκρουστεί. Αλλά όχι με εργαζόμενους που βαφτίστηκαν "ρετιρέ", με αυτούς που πράγματι στεγνώνουν την οικονομία. Να λέει που θα βρει χρήματα για όσα προτείνει.
  • Να δεσμεύεται για την φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας.
  • Να δεσμεύεται για την φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
  • Να δεσμεύεται για την φορολόγηση των χρηματιστηριακών κερδών.
  • Να δεσμεύεται για την φορολόγηση των off-shore.
  • Να δεσμεύεται για την άρση της ασυδοσίας των τραπεζών.
  • Να δεσμεύεται για την μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Είχα καιρό να ακούσω πρωθυπουργό να εξηγεί ποιοι κλάδοι της οικονομίας είναι το αύριο της Ελλάδας, ποιοι κλάδοι θα δεχτούν επενδύσεις και θα παράξουν πλούτο.
  • Ο αγροδιατροφικός τομέας: η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία. Δεν γίνεται, όλος ο πλανήτης να μιλά για τη μεσογειακή διατροφή, για τη μεσογειακή δίαιτα και, από την άλλη μεριά, να καταρρέει σήμερα το αγροτικό εισόδημα και ο κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας.
  • Ο τομέας της ενέργειας, κυρίως της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών. Δεν είναι δυνατόν, η Γερμανία μέχρι το 2020 να έχει περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα των περιβαλλοντικών τεχνολογιών απ' ό,τι θα έχει στην αυτοκινητοβιομηχανία της, και εμείς, η Ελλάδα του ήλιου, των ανέμων και της γεωθερμίας, να μην έχουμε ξεκινήσει καν σε αυτές τις τεχνολογίες. Θα ιδρύσουμε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, το Ταμείο Ήπιων Μορφών Ενέργειας, με στόχο, μέσα από αυτό το Ταμείο, να έχουμε υπερκαλύψει την υποχρέωσή μας, τουλάχιστον το 18% της κατανάλωσης ενέργειας να παράγεται μέχρι το 2020 από ανανεώσιμες πηγές.
  • Να κάνουμε διεθνή τα πανεπιστήμιά μας. Όχι ένα διεθνές πανεπιστήμιο, όλα τα πανεπιστήμιά μας θα πρέπει να είναι διεθνή.
  • Να διαμορφώσουμε έναν τουρισμό φιλοξενίας, που θα συνδέεται με την αγροτική οικολογική ανάπτυξη, τη μεσογειακή δίαιτα.

Είχα πολύ καιρό να ακούσω κόμμα αντιπολίτευσης, την ώρα που καταρρέει η κυβέρνηση από ατελείωτα σκάνδαλα, να μην σκανδαλολογεί, να μην λαϊκίζει, να μην ποντάρει στην απογοήτευση του κόσμου. Το 2004 η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει σημαία την διαφθορά και έδειχνε πλάνα από κατσαρίδες και ποντίκια σε νοσοκομεία. Το 2008 το ΠΑΣΟΚ, παρόλη τη διαφθορά που πνίγει τη ΝΔ και την αναποτελεσματικότητα του κράτους κάνει κάτι διαφορετικό: εξηγεί πως η ζωή μας θα γίνει καλύτερη.

Ο Παπανδρέου δεν ποντάρει στην κυβερνητική ανεπάρκεια. Αντίθετα θέτει το πλαίσιο του αύριο. Δεν μιλάει γενικά για "αριστερά", αλλά λέει τι ακριβώς θα κάνει. Εξηγεί γιατί το αύριο θα είναι καλύτερο για όλους.

13/9/08

Παπανδρέου: Τέρμα το μπλοκάκι!

Σήμερα ο Παπανδρέου στην ΔΕΘ είπε -μεταξύ άλλων- κάτι προφανές και απλό:

Καταργείται το μπλοκ για όσους έχουν σύμβαση έργου με δημόσιο φορέα και αυτόματα αποκτούν ΙΚΑ και σύμβαση εργασίας. Οι δημόσιοι φορείς δεν μπορούν να προσλάβουν ανθρώπους με συμβάσεις έργου. Τέλος!

Τέρμα η κοροϊδία με το ΤΕΒΕ. Τέρμα οι 12 μισθοί αντί για 14. Τέρμα η απουσία άδειας 20 ημερών.


11/9/08

Άργησε ο Αλαβάνος αλλά το έδωσε το συγχωροχάρτι...

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη νοθεία στη Βουλή δήλωσε ότι δεν τρέχει και τίποτα, σιγά το πράμα τώρα...

Για το Βατοπέδι μέχρι χθες δεν έλεγε τίποτα. Σήμερα μόλις μίλησε... Και τι είπε; Ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ!

Καραγιοζιλίκια δηλαδή, για μερικά ψηφουλίνια. Ειδικά τώρα που πέφτουν τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις, την αμηχανία την διαδέχεται το ξεσάλωμα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι το κυρίαρχο γι΄αυτόν είναι να μην σηκώσει κεφάλι το ΠΑΣΟΚ. Στόχος τους δεν είναι η δεξιά αλλά το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ δίνει συγχωροχάρτι στον Βουλγαράκη, τον Ρουσόπουλο και τον Πελέκη! Το βρώμικο 89 δεν ήταν τυχαίο τελικά!

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με δηλώσεις του Πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, σε κεντρικό κανάλι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, με δηλώσεις του σε κεντρικό κανάλι, απόψε, επιχείρησε σκοπίμως έναν ανήθικο συμψηφισμό.

Παρά τις προσπάθειες του, η πραγματικότητα και τα στοιχεία τον διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Πρώτον, καμία απολύτως μεταβίβαση δημόσιας γης στη Μονή Βατοπεδίου, δεν έγινε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Όλες σχεδιάστηκαν, οργανώθηκαν και έγιναν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Δεύτερον, ουδέποτε εγώ προσωπικά ή άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι «δεν θα κάνουμε εξεταστική για ψύλλου πήδημα».

Ας ψάξει αλλού ο ΣΥΡΙΖΑ διέξοδο στα δημοσκοπικά και άλλα προβλήματα του.

9/9/08

Η Ναύπακτος είναι τουριστική πόλη...

Έτσι πιστεύουμε: ότι είμαστε γουάου τουριστικός προορισμός και ότι από τον τουρισμό ζούμε. Έτσι πιστεύει και η Δημοτική μας Αρχή, αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις δημόσιες δηλώσεις.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο ξενόγλωσσο site του Δήμου για να δούμε τι κάνει για τον τουρισμό που έρχεται από άλλες χώρες. Πάς στο www.nafpaktos.gr, πατάς το αγγλικό σημαιάκι και να τι βγαίνει:


Ούτε λέξη στα αγγλικά - εκτός βέβαια από το under construction. Ούτε καν τα μενού! Τα Δελτία Τύπου βέβαια πάντα στη θέση τους...

Όταν προσπαθείς να προσελκύσεις τουρισμό, κάνεις τουλάχιστον ένα ξενόγλωσσο site
μπας και σε δει κανένας Ευρωπαίος το χειμώνα και πεταχτεί μέχρι εδώ παρεκκλίνοντας από την πορεία του προς την Ολυμπία, τους Δελφούς και την Ζάκυνθο. Προσπαθείς να προβάλεις στη γλώσσα του όσα μπορεί να τον πείσουν να δαπανήσει λίγο χρόνο στην πόλη σου, μπας και τον πείσεις ότι αξίζει να κόψει μια διανυκτέρευση από τους γύρω προορισμούς και να την διαθέσει στη Ναύπακτο. Ως γνωστόν, αυτά γίνονται στη γλώσσα του ενδιαφερόμενου ή τουλάχιστον στα Αγγλικά.

Εκτός και αν πιστεύεις ότι ο τουρισμός του Δήμου σου εξαντλείται στα πούλμαν του κοινωνικού τουρισμού, των ΚΑΠΗ και των μοναστηριών, αν βαπτίζεις τουρίστες τους απόδημους ελληνοαμερικάνους που έρχονται για να δουν την γιαγιά τους το καλοκαίρι και αν θεωρείς τουρίστες τους Ναυπάκτιους που μένουν στην Αθήνα. Αυτούς, ακόμη και να τους ταΐζεις ό,τι νά' ναι, να μην φωτίζεις το κάστρο, να μην έχεις πεζόδρομους, αν η πόλη είναι όλη ένα κυκλοφοριακό χάος, να μην τους έχεις χώρους να παρκάρουν πάλι εδώ θα τους έχεις. Αυτοί έρχονται χωρίς καμιά προβολή, χωρίς καμία ενέργεια. Ως γνωστόν, αυτούς τους προσελκύεις και χωρίς αγγλικά.

Η Νέα Δημοκρατία σε μεταμορφώνει!

  • Σε λένε Πέτρο Τατούλη... Ξεκινάς υπουργός Πολιτισμού και καταλήγεις αντάρτης.
  • Σε λένε Μάρα Ζαχαρέα... Ξεκινάς απλή ρεπόρτερ και καταλήγεις να εισπράττεις ρήτρα αποζημίωσης 360.000€ όταν παραιτείσαι.
  • Σε λένε Βουλγαράκη... Ξεκινάς γαμπρός του Πελέκη και καταλήγεις ζάμπλουτος μεσίτης μοναστηριακής γης.
  • Σε λένε Νατάσα Παζαΐτη... Ξεκινάς νηπιαγωγός και καταλήγεις χειρούργος.
  • Σε λένε Μιχάλη Λιάπη... Ξεκινάς πιτσιρικάς και γίνεσαι μηχανοδηγός του ΟΣΕ για λίγες ώρες.
  • Σε λένε Σάββα Τσιτουρίδη. Ξεκινάς απλός δεξιός που θέλει να πάρει ο γιός του μεταγραφή και γίνεσαι διαχειριστής δομημένων ομολόγων.
  • Σε λένε Βασίλη Μαγγίνα... Ξεκινάς υπουργός του Καραμανλή και γίνεσαι καντινιέρης.
  • Σε λένε Κώστα Καραμανλή. ξεκινάς ανιψιός Εθνάρχη που δεν έγινε ποτέ υπουργός και καταλήγεις τραγική φιγούρα της ΔΕΘ.
  • Σε λένε κάπως και είσαι η κόρη κάποιου. Παντρεύεσαι ένα κολλητό του Καραμανλή και γίνεσαι κάποια... που ταΐζει τον άντρα της.

Απλές κουβέντες....

O μύθος ο οποίος είχε κατασκευαστεί ότι υπάρχει ο καλός πρωθυπουργός και οι κακοί υπουργοί, από χθες κατέρρευσε. Δεν υπάρχει ο καλός πρωθυπουργός και οι κακοί υπουργοί. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του είναι ένα και το αυτό.

Στον πέμπτο χρόνο, όταν ένας πρωθυπουργός, ακόμη κι ένας δήμαρχος βγαίνει στο Δήμο του και λέει ότι «εγώ δεν κάνω καλή δουλειά στο Δήμο μου, διότι ο προηγούμενος, από τον οποίο παρέλαβα πριν πέντε χρόνια, τα έχει κάνει μαντάρα», είναι ένας δήμαρχος τον αποπαίρνουν. Δεν μπορεί να τα πει αυτά. Διότι τα έλεγε επί πέντε χρόνια, είναι μια ιστορία η οποία παρατράβηξε.

Τώρα βρήκε την άλλη δικαιολογία, περί διεθνούς κρίσης. Ακόμη και για την τιμή του πετρελαίου: είναι ανακριβέστατο αυτό που λέγεται και ξαναλέγεται από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της, ότι η τιμή του πετρελαίου έχει πενταπλασιαστεί κ.ο.κ. Έίναι ανακριβέστατο γιατί αποκρύβουν πόσο αυτή η τιμή δεν έχει αυξηθεί, ειδικά το τελευταίο διάστημα, των τελευταίων 12 μηνών. Έπεσε, λόγω του ευρώ. Λόγω του ότι έχουμε ευρώ και πληρώνουμε το πετρέλαιο σε ευρώ και όχι σε δολάρια ή σε δραχμές, όπως γινόταν παλαιότερα. Καταλαβαίνετε; Άρα, ούτε αυτό ισχύει για τη διεθνή κρίση.

Η εναλλακτική λύση απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τα κόμματα του 3, του 4 και του 5%.

Τάδε έφη Γιάννης Ραγκούσης στον Αθήνα 9,84.

8/9/08

Πολύ μαυρίλα η ΔΕΘ... το 2008 είναι πολύ χειρότερο από το 2004!

Επειδή βαρέθηκα να ακούω σήμερα πόσο χάλια τα πήγε ο Καραμανλής στη ΔΕΘ είπα να δω τι είπε ο Παπανδρέου στη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο:

Η διαπίστωση της παταγώδους αποτυχίας της Ν.Δ. δεν είναι ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ. Η εξωφρενική αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ούτε ένα θέμα για το οποίο μπορεί κανείς με το χέρι στην καρδιά να ισχυριστεί πως η σημερινή Ελλάδα είναι μια καλύτερη χώρα από αυτήν που παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ το 2004... Προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να μεταθέσει τις ευθύνες της στη διεθνή κρίση. Μα καμία χώρα δεν αναγκάστηκε να λάβει τέτοια έκτακτα μέτρα λόγω της διεθνούς κρίσης...

Το 1993 παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος της καταστροφής και καταφέραμε να την οδηγήσουμε σε ένα μακρύ αναπτυξιακό κύκλο χάρη στη στήριξη και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Τα καταφέραμε γιατί δουλέψαμε με αίσθημα ευθύνης και καλλιεργήσαμε την κοινωνική συναίνεση αντί για τη σύγκρουση... Σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που θα κληθεί ξανά να σώσει την ελληνική οικονομία από την κατάρρευση. Με ένα νέο σχέδιο ανάταξης και ανάπτυξης της οικονομίας, που θα θέτει διαφορετικές προτεραιότητες...

Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η σκανδαλολογία... Παλεύουμε για τη διαφάνεια παντού... Και βέβαια οι πρακτικές αυτές για εμάς δεν είναι ένα απλό θέμα ηθικής. Πλήττουν ευθέως το οικογενειακό εισόδημα του κάθε Ελληνα. Γιατί σε αυτόν στέλνουν τελικά το λογαριασμό της μίζας, αυτός χρεώνεται το κόστος των σκανδάλων, αυτός πληρώνει ακριβότερα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τη βενζίνη, τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ, τις δημόσιες υπηρεσίες.

***

Συμπέρασμα: Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που όταν κυβέρνησε έκανε την Ελλάδα καλύτερη για τους πολίτες της. Με τα λάθη του, τις στραβές του, σύμφωνοι. Αλλά είναι το μόνο κόμμα που έδινε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, που το χθες ήταν χειρότερο από το σήμερα.
  • Το 1989 ήταν καλύτερο απο το 1981.
  • Το 1993 όμως ήταν χειρότερο από το 1989.
  • Το 2004 ήταν καλύτερο από το 1993.
  • Το 2004 ήταν πολύ καλύτερο από το 2008.
Υπάρχει έστω κα ένας σοβαρός άνθρωπος που να διαφωνεί; Ας ελπίσουμε ότι και το 2010 θα είναι καλύτερο από το 2008. Στο χέρι μας είναι!
Αρκεί να μην μας πείσουν πάλι με τίποτα κούφιες ηθικολογίες όπως το 2007 και να μην φάμε πάλι την παραμύθα "όλοι ίδιοι είναι"... Η ηθικολογία αφενός δεν είναι πολιτική και αφετέρου, ΔΕΝ είναι όλοι ίδιοι.

6/9/08

Από που θα βρει έσοδα το κράτος;

Από την παραοικονομία και την μεγάλη ακίνητη περιουσία που κατά κανόνα δημιουργείται από την φοροδιαφυγή. Γεια σου Βουλγαράκη δάσκαλε, γεια σου συντοπίτη Πελέκη ευρηματικέ!

Ποιος το λέει; Ο Ραγκούσης.

Ακολουθεί απόσπασμα από συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση στον δημοσιογράφο Γ. Σταματόπουλο του Flash 961 στις 6/9/2008 σχετικά με την οικονομική πολιτική που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

***

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Λοιπόν, πάμε τώρα στα φορολογικά.
Υπήρχε στην Ελλάδα ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας είχε θεσπιστεί, τον πλήρωναν οι έχοντες και οι κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. ...και πάει τώρα, φέτος, αυτή η κυβέρνηση και τι κάνει; Καταργεί αυτό το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που έφερνε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό και, τον αντικαθιστά με έναν φόρο επί όλων των ακινήτων, για τον οποίον πολύ σύντομα θα φτάσουν τα φορολογικά σημειώματα σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας, θα τον πληρώνουν όλοι οι Έλληνες, ανεξάρτητα αν η ακίνητη περιουσία τους είναι μεγάλη ή μικρή, ανεξάρτητα αν είναι φτωχοί ή πλούσιοι.

Αυτό είναι για μας το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεγάλης, της ριζικής διαφοράς που έχουμε στην οπτική των πραγμάτων, στην οικονομική πολιτική και στη φορολογική πολιτική. Δεν μπορείς να καταργείς το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και, στη θέση του, να βάζεις το φόρο επί όλων των ακινήτων.

Και το έκαναν βέβαια για να μαζέψουν περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, μόνον από αυτό το φορολογικό μέτρο. Τα άλλα, τα έκτακτα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε προχθές, τα επέβαλε η κυβέρνηση για να εισπράξει περίπου πέντε δις. Πέντε δις ευρώ, ίσον ένα τρισεκατομμύριο διακόσια πενήντα δισεκατομμύρια δραχμές. Δηλαδή, ανακοίνωσαν προχθές μέτρα, με τα οποία θα πάρουν από την αγορά ένα τρισεκατομμύριο διακόσια δισεκατομμύρια δραχμές, γιατί προφανώς τόσα τους λείπουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τον μισό προϋπολογισμό επί δραχμών, έτσι;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είναι φοβερό αυτό το πράγμα, όπως καταλαβαίνετε, κι αποδεικνύει το τεράστιο μέγεθος της αποτυχίας τους.

... θα πρέπει η όποια φορολογική πολιτική, όχι μόνο να προστατεύει τα εισοδήματα των μισθωτών και των εργαζομένων και των συνταξιούχων, των οποίων κυριολεκτικά η φοροδοτική ικανότητα έχει υπερεξαντληθεί -και δεν το συζητάμε αυτό, είμαστε απόλυτοι. Και δεύτερον, πρέπει αυτή η φορολογική πολιτική να διασφαλίζει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αναπτύσσονται και ιδίως επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν παραγωγικό χαρακτήρα και εξαγωγικό χαρακτήρα. Αυτές πρέπει και από τη φορολογική πολιτική να στηριχθούν, άρα, πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, το οποίο θα ευνοεί την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Γι´ αυτό σας μίλησα, κι όχι τυχαία, για την παραοικονομία και, βεβαίως, εδώ θα μπορούσα να προσθέσω και το μη παραγωγικό κεφάλαιο. Αλλά αυτά τα δύο πρέπει να είναι οι δύο βασικές πηγές φορολογικών εσόδων, από τις οποίες το κράτος, αυξάνοντας τα έσοδά του, θα μπορέσει να παράσχει κρατικές υπηρεσίες ποιότητας στον πολίτη, αλλά και επίπεδα μισθών, τα οποία δημιουργούν μια πραγματικότητα αναδιανομής του εισοδήματος στην Ελλάδα.

***
Με λίγα λόγια: Αντί να φορολογείς όποιον έχει μπλοκάκι επειδή κατάργησες το ΣΔΟΕ, φορολογείς τα μεγάλα ακίνητα και την παραοικονομία. Αντί να κυνηγάς τον κάθε επιχειρτηματία που προσπαθεί να καινοτομήσει και να εξάγει φορολογείς το παρασιτικό και μη παραγωγικό κεφάλαιο. Απλά πράγματα...

4/9/08

Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα

Ο Δημόσιος Τομέας (κρατικοί οργανισμοί, ΟΤΑ, ρυθμιστικές αρχές) σήμερα συλλέγει, παράγει, αναπαράγει και μεταδίδει ένα μεγάλο εύρος από πληροφορίες σε πολλούς τομείς της δημόσιας κοινωνικής, οικονομικής, μορφωτικής δραστηριότητας. Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων αυτών, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του, είτε δεν είναι προσβάσιμος από τους πολίτες, είτε διατίθεται με τρόπους που δεν ευνοούν ή εμποδίζουν την επεξεργασία του.

Η πρωτοβουλία (Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα) φιλοδοξεί να αναδείξει την αναγκαιότητα παροχής από τους Δημόσιους φορείς πλήρους πρόβασης στα δεδομένα που διαθέτουν και να κινητοποιήσει πολίτες και πολιτικό προσωπικό για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Τέτοια δεδομένα ενδεικτικά είναι:

  • Ισχύοντες νόμοι και εγκύκλιοι
  • Δημόσιες Δαπάνες (στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας, ΟΤΑ)
  • Πηγές Δημόσιων Εσόδων
  • Στοιχεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας
  • Στοιχεία παραβατικότητας / εγκληματικότητας
  • Εκπαιδευτικά δεδομένα (συμμετοχή στα επίπεδα της εκπαίδευσης, απόφοιτοι ανά κλάδο, διδακτικές ώρες ανά σχολείο, στατιστικά μαθητικής απόδοσης)
  • Πρωτογενή ερευνητικά δεδομένα από έρευνες που διενεργούν Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς επίσης και από εκείνες που διεξάγουν εταιρίες δημοσκοπήσεων για λογαριασμό του δημοσίου.
  • Στοιχεία για την δικαστική λειτουργία (αριθμός δικών, αναβολές, χρόνος μέχρι την τελεσιδικία, καταδικές-προς-αθωώσεις, αδικήματα, προφυλακίσεις, αναστολές)
  • Στοιχεία σχετιζόμενα με την δημόσια υγεία (εισαγωγές, ασθένειες, πληρότητες κοινών κλινών και κλινών εντατικής θεραπείας, θνησιμότητες, διαμεταγωγές, κλήσεις ΕΚΑΒ, χρόνοι απόκρισης κλπ)
  • Στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές
  • Φωτογραφικά ή άλλα ιστορικά αρχεία τα οποία μπορούν να διατεθούν στο κοινό χωρίς περιορισμούς copyright.

Η διαθεσιμότητα των δεδομένων για πρόσβαση και επεξεργασία από τον καθένα, δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής, αλλά συνεπάγεται σημαντικότατες ωφέλειες:

  • Απαντάται με αποτελεσματικό τρόπο το αίτημα για Διαφάνεια το οποίο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα δημοκρατίας
  • Διευκολύνεται και προάγεται η Έρευνα
  • Δημουργούνται συνθήκες για την ανάπτυξη της Καινοτομίας και την δημιουργία υπηρεσιών που απαντούν στις ανάγκες των πολιτών
  • Διευκολύνεται ο έλεγχος της εξουσίας από τους πολίτες και αρχίζει να παράγεται πολιτική “από-τα-κάτω” (grassroots)

Η ευρωπαϊκή ένωση με την οδηγία της 2003/98/EC προτρέπει τα κράτη-μέλη να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή, και ήδη η Βρετανία δίνει το παράδειγμα με ενδιαφέρουσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Οδηγία:

Οι πληροφορίες του Δημόσιου Τομέα είναι ένα σημαντικό πρωτεύον υλικό για προϊόντα και υπηρεσίες ψηφιακού περιεχομένου και θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό με τη σταδιακή ανάπτυξη ασύρματων υπηρεσιών περιεχομένου. Mε την ελεύθερη διάθεση και επαναχρησιμοποίηση των Δημόσιων Δεδομένων θα έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες οι οποίες -μεταξύ άλλων- θα επιτρέψουν στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να εκμεταλλευθούν αυτές τις δυνατότητες, και να συμβάλουν σε μεγαλύτερη οικονομική πρόοδο και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για την Ελλάδα, ειδικά σήμερα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα του προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας” για τον εκσυχρονισμό της πληροφορικής υποδομής των δημοσίων φορέων, το αίτημα για την προσβασιμότητα και δυνατότητα επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης των Δημόσιων δεδομένων από τους πολίτες, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Σας καλούμε να συνδράμετε τον στόχο αυτό με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να γίνουν τα Δημόσια Δεδομένα πραγματικά Δικά μας Δεδομένα. Υπογράψτε την καμπάνια στην αντίστοιχη σελίδα.

ΥΓ: Οι bloggers που υποστηρίζουν την ιδέα του αιτήματος μπορούν ελεύθερα να αναδημοσιεύσουν το παραπάνω κείμενο.

3/9/08

Νοθεία ρε!

Δεν πάει να χτυπιέται ο Πρετεντέρης και η Ζαχαρέα; Είναι δεδομένο ότι το Σύνταγμά μας ψηφίστηκε με ΝΟΘΕΙΑ!

Όσο και να μην γουστάρουν τα τσιράκια τουΡουσόπουλου, αυτό δεν αλλάζει. Το μόνο που αλλάζει είναι πόσο ξεπέφτουν στην εκτίμηση του κόσμου.

Δεν το καταλαβαίνουν; Τόσο μεγάλη ιδέα έχουν για την πάρτη τους;

Για ένα χαίρομαι: που πέφτουν οι μάσκες και φανερώνονται οι ομιλούσες κεφαλές που ασκούν την ίδια δημοσιογραφία με την Αυριανή.

2/9/08

Περί βάσης του δέκα

Ακούω αυτές τις μέρες ένα λογικοφανές επιχείρημα: η βάση του δέκα είναι σωστό μέτρο, αφού δεν έχει νόημα να σπουδάσει ένας μαθητής που δεν μπορεί να πιάσει την βάση. Αν γράψεις κάτω από δέκα τι να σπουδάσεις;

Λογικό ακούγεται, μπορεί και να συμφωνώ με το επιχείρημα.


Έχω όμως μια απορία: η βάση του δέκα θα ισχύσει και για τα κολλέγια που θα δίνουν ισότιμα μετ τα ΑΕΙ και ΤΕΙ πτυχία;

Αν ισχύσει και εκεί όλα καλά. Θα πρόκειται για ένα μέτρο που έχει πράγματι εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Αν όμως στα κολλέγια γράφονται και όσοι έχουν βαθμό κάτω από δέκα, τότε πρόκειται απλά για μέτρο που δημιουργεί πελατεία για τα κολλέγια.

Καποδίστριας ΙΙ: οι εκλογικές ιδιοτέλειες παραμερίζουν την ουσία;

Καποδίστρια συνέχεια λοιπόν, με την ανακοίνωση των προτάσεων του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ.

Για τη Ναύπακτο το "σενάριο" προβλέπει την ένωση του Δήμου Ναυπάκτου με το Αντίρριο και την Χάλκεια. Παράλληλα προβλέπει την ένωση Πυλλήνης, Αποδοτίας και Πλατάνου σε ξεχωριστό Δήμο.

Χωροταξικά φαίνεται ορθή η πρόταση του ΙΤΑ για τη Ναύπακτο, μιας και οι τρεις υπό ένωση Δήμοι παρουσιάζουν οικονομική και μορφολογική ομοιογένεια, υπάρχει συνέχεια των οικισμών, πληθυσμιακά ο νέος Δήμος είναι επαρκής και, δεν υπάρχουν εσωτερικά φυσικά εμπόδια αν εξαιρέσουμε βέβαια την Παλιοβούνα, η οποία όμως σύντομα θα "γεφυρωθεί" με την Ιόνια Οδό.

Αλλού είναι δυστυχώς το πρόβλημα, στα πιο σοβαρά.
  • Ο ριζικός μετασχηματισμός του κεντρικού κράτους θα γίνει πραγματικότητα ή απλώς θα έχουμε αλλαγές γεωγραφικών ορίων δήμων και περιφερειών;
  • Θα δώσει η κυβέρνηση αυτά που χρωστάει στους Δήμους;
  • Τι θα γίνει με τις Νομαρχίες και τις Περιφέρειες; Θα καταργηθούν οι Νομαρχίες και θα γίνουν αιρετοί οι Περιφερειάρχες ώστε να γίνει πράγματι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αιρετή και όντως ανεξάρτητη από το "μακρύ χέρι" του κεντρικού κράτους;
  • Θα καταρτίσει άραγε το Υπουργείο Εσωτερικών Επιχειρησιακά Σχέδια για τους νέους Δήμους ώστε να υλοποιηθούν τα έργα που θα επιτρέψουν την σωστή λειτουργία τους;
  • Θα προχωρήσει η φορολογική αποκέντρωση ώστε οι Δήμοι να είναι οικονομικά αυτοτελείς και να πάψουν οι Δήμαρχοι να επαιτούν ώστε να ενταχθεί ο Δήμος τους σε κάποιο πρόγραμμα;
  • Θα καθιερώσει θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας όπως είναι τα τοπικά δημοψηφίσματα και τοπικές ομάδες εργασίας;
  • Θα γίνει πραγματικότητα ο Ψηφιακός Δήμος ώστε να γίνει αποδοτική η λειτουργία του;
  • Θα προσληφθεί επιστημονικό προσωπικό κατάλληλο για τη λειτουργία των νέων Δήμων;
Εδώ είναι το ζουμί του νέου Καποδίστρια για τα οποία η Κυβέρνηση δεν μιλά. Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο η Κυβέρνηση που υποβαθμίζει την ουσία του Καποδίστρια ΙΙ περιορίζοντας τη συζήτηση στα όρια των νέων Δήμων. Τα παραπάνω θέματα, τα οποία είναι εξόχως σημαντικά για τη λειτουργία των ΟΤΑ και του κράτους φαίνεται ότι δεν απασχολούν ούτε τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής μας. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι ο μέχρι τώρα δημόσιος διάλογος περιορίζεται μόνο στο που θα πάνε τα Χ ή Ψ χωριά;

Κακά τα ψέματα: η δημόσια συζήτηση που διεξάγεται στην περιοχή μας αποδεικνύει ότι στο επίκεντρο της συζήτησης μπήκε ο συσχετισμός δυνάμεων που προκύπτει από τις συνενώσεις και όχι η αλλαγή της λειτουργίας του κράτους. Η ουσία εκτοπίστηκε και πλέον το μόνο που έχει σημασία είναι οι προσωπικές στρατηγικές, οι φιλοδοξίες και οι εκλογικές ιδιοτέλειες.

Δυστυχώς έχουμε από τη μία την κυβέρνηση η οποία προχωρά στον Καποδίστρια ΙΙ με μόνο στόχο τους εκλογικούς συσχετισμούς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Το χειρότερο όμως είναι να έχουμε στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αγωνιούν μόνο για το δικό τους μέλλον στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Ο Χάρης Καστανίδης μιλώντας στο έκτακτο θεματικό συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας στις 15/5/2008 για το θέμα του Καποδίστρια ΙΙ, τόνισε ότι προκειμένου "...να αποφύγουμε εκλογικές ιδιοτέλειες και αθέμιτες κομματικές επεμβάσεις και επιρροές ή επιρροές φυλάρχων... χρειάζονται και σαφή κριτήρια αλλά και κυρίως αξιόπιστος μηχανισμός που θα παρακολουθεί τη διαμόρφωση του πλαισίου συναίνεσης και των διοικητικών ορίων, τόσο του Α΄ όσο και του Β΄ βαθμού". Κριτήρια που έχει θέσει το ΙΤΑ, το οποίο προφανώς χαίρει εκτίμησης μόνο όταν βολεύει τους τοπικούς άρχοντες. Πως αλλιώς εξηγείται ότι ορισμένοι επικαλούνται το ΙΤΑ μόνο όταν τους συμφέρει, ενώ απορρίπτουν τις προτάσεις του για τα όρια του νέου Δήμου Ναυπάκτου;

Έφτασε η ώρα λοιπόν που πέφτουν οι μάσκες. Δυστυχώς, τόσο οι τοπικοί "φύλαρχοι" όπως εύστοχα τους αποκαλεί ο Χ. Καστανίδης όσο και η κυβέρνηση έχουν στο σχεδιασμό τους εκλογικές ιδιοτέλειες και μόνο. Και προσπαθούν να φέρουν το νέο Δήμο Ναυπάκτου στα μέτρα τους, παραμερίζοντας την ουσία.