24/10/09

Παπακωνσταντίνου: Διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Αντιγράφω από το tvxs.gr. Οι επισημάνσεις δικές μου.

Ευρεία κοινωνική διαβούλευση από τις αρχές Νοεμβρίου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στον Κόσμο του Επενδυτή. Ακόμα, τονίζει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τον φόρο στα καύσιμα και υποστηρίζει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου.

«H φορολογία στα καύσιμα είναι χαμηλότερη από ότι στις άλλες χώρες της Ε.Ε και υπάρχει υποχρέωση να υπάρξει σταδιακά μια προσαρμογή όπως έχει γίνει ήδη εν μέρει τα τελευταία χρόνια» τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Για την επιβολή υψηλότερης φορολογίας και στα τσιγάρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη του κράτους για έσοδα αλλά και στην ανάγκη να μην αυξηθεί υπέρμετρα η έμμεση φορολογία η οποία πλήττει κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, υποστήριξε ότι «η έκτακτη φορολόγηση δεν είναι στις προθέσεις μας» επαναλαμβάνοντας ότι τα μερίσματα των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα. Επίσης, δηλώνει ότι η χώρα θα προχωρήσει σε νέο δανεισμό μέχρι το τέλος του έτους για να καλυφθούν οι ανάγκες «προσθέτοντας ότι «επιχειρούμε να μην φτάσουμε ψηλά καθώς το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού έχει ήδη υπερβολικές υπερβάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: