9/10/09

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ναυπακτία" για το αποτέλεσμα των εκλογών

ΕΡ: Ένα σχόλιο καταρχάς για το αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα ελπίδας και εμπιστοσύνης για το ΠΑΣΟΚ, όχι ανοχής και αναμονής. Η εντολή είναι καθαρή: το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κυβερνήσει στη γραμμή που έχει χαράξει ο Γ. Παπανδρέου.


ΕΡ: Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να ξεκινήσει ο Γιώργος Παπανδρέου τις αλλαγές που υποσχέθηκε στην προεκλογική περίοδο. Με έναν αντίπαλο να μπαίνει σε εσωκομματική γκρίνια και με τη διαφορά στις 10 μονάδες όλα είναι ιδανικά γι αυτόν. Ο κόσμος βιάζεται όμως και θέλει να δει αποτελέσματα. Πότε;

Δεν ζητάμε ανοχή, αλλά συμμετοχή από τους πολίτες. Η αλλαγή είναι υπόθεση όλων μας, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ ή του Παπανδρέου. Τα άμεσα αποτελέσματα στα οποία αναφέρεστε, θα έρθουν από την εφαρμογή του προγράμματος των 100 πρώτων ημερών, το οποίο τέθηκε στην κρίση των πολιτών πριν τις εκλογές. Άλλωστε το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ κατέβηκε στις εκλογές παρουσιάζοντας 5 νομοσχέδια και όχι γενικές εξαγγελίες, είναι ενδεικτικό της ωριμότητας των επόμενων δράσεων. Ήδη πήραμε την πρώτη γεύση εφαρμογής των δεσμεύσεων του Παπανδρέου με το μικρό υπουργικό συμβούλιο, με την κατάργηση ανούσιων υπουργείων, με τις συγχωνεύσεις υπουργείων και την συγκέντρωση συναφών αρμοδιοτήτων κάτω από την ίδια διοικητική δομή.


Τον Ιούνιο μιλούσαμε για έκπληξη σχετικά με το αποτέλεσμα της Ναυπάκτου αφού μετά από χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε περάσει μπροστά. Τώρα τι μπορούμε να πούμε. Παίζει κατά την άποψή σου ρόλο σε αυτό και η αυτοδιοικητική απόδοση του δημάρχου;

Ενδεικτικά, στον παλιό Δήμο Ναυπάκτου (προ του Καποδίστρια) το ΠΑΣΟΚ έχει 45,6%, έναντι 38,2% της ΝΔ. Ένας Δήμος παραδοσιακά γαλάζιος εμπιστεύτηκε το ΠΑΣΟΚ με ευρεία διαφορά. Η μεταστροφή αυτή είχε αρχίσει να φαίνεται από τις περασμένες ευρωεκλογές, όπου το ΠΑΣΟΚ είχε προηγηθεί για πρώτη φορά.
Αυτή η επικράτηση στη δύσκολη για το ΠΑΣΟΚ Ναύπακτο δεν ήρθε τυχαία. Δουλέψαμε μεθοδικά στα πλαίσια που έχει θέσει ο Γ. Παπανδρέου. Δεν μπλεχτήκαμε στην εσωστρέφεια, η οποία παραμόνευε σε κάθε μας βήμα από τον Μάιο του 2008 έως σήμερα. Ακολουθήσαμε την γραμμή που χάραξε κεντρικά το ΠΑΣΟΚ για τις οργανώσεις του και, από την πρώτη μέρα ανοιχτήκαμε στην τοπική κοινωνία. Αυτό τον ενάμιση χρόνο, ακολουθώντας τον κεντρικό προγραμματισμό του ΠΑΣΟΚ, φιλοξενήσαμε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως είναι ο Μιχάλης Καρχιμάκης, η Φώφη Γεννηματά, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ντίνος Ρόβλιας και η Μ. Κοππά, τα οποία εξήγησαν στην κοινωνία τι ετοιμάζουμε. Με δεδομένο το γενικότερο κλίμα που διαμορφώθηκε υπέρ του ΠΑΣΟΚ, η τοπική κοινωνία άκουσε, κατανόησε και εν τέλει εμπιστεύτηκε την πρόταση του Γ. Παπανδρέου.
Μαζί με αυτά έγινε και οργανωτική δουλειά, σε επίπεδο ενημέρωσης μελών και φίλων, εκλογικών αντιπροσώπων, λειτουργίας εκλογικών κέντρων, ενώ εφαρμόσαμε την επικοινωνιακή πολιτική που έχει υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ για τις οργανώσεις του. Έτσι φτάσαμε στις ευρωεκλογές, στις οποίες είχαμε την ευκαιρία να πάμε κοντά στην κοινωνία με το ύφος που έχει επιβάλλει ο Γ. Παπανδρέου, να δείξουμε τι έχουμε αλλάξει, τι νέο προτείνουμε.
Γι’ αυτό σήμερα βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ να επικρατεί της ΝΔ με ευρύτατη διαφορά και όχι απλά να «κλείνει» την ψαλίδα. Γι’ αυτό βλέπουμε πιθανή την προοπτική –εφόσον συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο- της επικράτησης και στις δημοτικές εκλογές, ενδεχόμενο που πριν λίγους μήνες φάνταζε απίθανο.
Όσο για τις ευθύνες του νυν Δημάρχου για το αποτέλεσμα, δεν επιθυμώ να σχολιάσω τα εσωτερικά ζητήματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για το θέμα αυτό άλλωστε υπάρχουν δηλώσεις τοπικών θεσμικών στελεχών της ΝΔ που γίνανε μετά τις ευρωεκλογές.


Ένα σχόλιο για τα κοστούμια που θα μείνουν στο ράφι...

Κοιτάζοντας τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, βλέπουμε ότι πολλά κουστούμια μείνανε στις ντουλάπες. Πολλά νέα ονόματα, άγνωστα στο ευρύ κοινό. Είναι ενδεικτικό ότι με την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου, τα κανάλια δεν είχαν φωτογραφίες των νέων υπουργών. Άλλη μια απόδειξη ότι ο Γιώργος εννοεί αυτά που λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: