2/6/11

«Λιγότερο από τους Ελληνες δουλεύουν οι Γερµανοί»

Δεν είμαστε τεμπέληδες, απλά δουλεύουμε -όσοι έχουμε δουλειά- μέσα σε ένα αντιπαραγωγικό σύστημα όπως αποδεικνύεται...


Από τα "ΝΕΑ"
Οι στατιστικές ανατρέπουν τον µύθο, σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Λε Μοντ»
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011
Στο µικροσκόπιο της στατιστικής επιστήµης έβαλε η εφηµερίδα «Λε Μοντ» τη θεωρία περί «τεµπέληδων Ελλήνων και εργατικών Γερµανών»για να ανατρέψειτον µύθοπου τροφοδότησε προηµερών µε δηλώσεις της η γερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. «Οι Γερµανοί εργάζονται περισσότερο από τους Νοτιοευρωπαίους; Οχι.

Εργαζόµενοι στα έργα  κατασκευής του τραµ  (φωτογραφία). Καταρρίπτεται,  µε βάση τις στατιστικές, ο µύθος  ότι οι Γερµανοί δουλεύουν  περισσότερο από τους Ελληνες


Εργάζονται πολύ λιγότερο, και δεν είναι περισσότερο παραγωγικοί» δηλώνει στη γαλλική εφηµερίδα ο οικονοµολόγος Πατρίκ Αρτούς µε βάση µελέτη που συνέταξε ο ίδιος και ολοκλήρωσε προχθές.

Οπως επισηµαίνει ο κ.Αρτούς, επικεφαλής του Ινστιτούτου Natixis, πριν καταλήξει κανείς στο συµπέρασµα ότι τα προβλήµατα των οικονοµιών του ευρωπαϊκού Νότου οφείλονται στηνοκνηρία,είναι χρήσιµο να ρίξει µια µατιά στους αριθµούς.

ΟΙ ΩΡΕΣ. Σύµφωνα µεστοιχεία του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το 2009 ο µέσοςόρος εργασίας στηΓερµανία ήταν 1.390

ώρες όταν στην Ισπανία ήταν1.654, στην Πορτογαλία 1.719 και στην Ελλάδα 2.119. «Ακόµη και εάν το όριο συνταξιοδότησης είναι µεγαλύτερο στη Γερµανία (65 έτη τώρα και 67 στο µέλλον) η πραγµατική µέση ηλικία συ νταξιοδότησης είναι η ίδια» προσθέτει ογάλλος οικονοµολόγος. «Οι Γερµανοίσυνταξιοδοτούνται στα 62,2,οι Ισπανοίστα 62,3,οι Πορτογάλοι στα 62,6 και οι Ελληνες στα 61,5.

Οι Γάλλοι βρίσκονται πιο κάτω, καθώς κατά µέσο όρο συνταξιοδοτούνται στο 60όέτος τηςηλικίας τους». Εξίσου αποκαλυπτική είναι η σύγκριση στο θέµα της παραγωγικότητας. Η κατάκεφαλήν παραγωγικότητα στηΓερµανία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα µε την κατά κεφαλήν παραγωγικότητα στη Νότια Ευρώπη.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ. Οσο για την ωριαίαπαραγωγικότητατων Γερµανών, βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο αλλά δεν είναι µεγαλύτερη από αυτήν των Ελλήνων. Από πού πηγάζει λοιπόν η δύναµη της γερµανικής οικονοµίας; Σύµφωνα µε τον Πατρίκ Αρτούς, τοµυστικό βρίσκεται στην καινοτοµία. Το Βερολίνο διαθέτει το 2,82% του ΑΕΠ στην έρευνα και την ανάπτυξη όταν η Μαδρίτη ή η Λισαβώνα µόλις το1,38%.

Εξάλλου, η Γερµανία καταθέτει περίπου 77φορές περισσότερα διπλώµατα ευρεσιτεχνίας σε σχέση µε την Ελλάδα. Ο γάλλος οικονοµολόγος απαριθµείακόµη στις αιτίες τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: