5/6/11

Πετάξτε τους έξω!

Του Σταύρου Θεοδωράκη, από το protagon.gr


Όλοι οι ενήλικες έχουμε ευθύνη για το σημερινό χάλι της χώρας. Άλλοι λίγη, άλλοι πολύ, άλλοι τεράστια. Οι πολιτικοί και οι «συνεργαζόμενες εξουσίες» έχουν βέβαια τη μεγαλύτερη ευθύνη. Ανάμεσα στους «συνεργαζόμενους» περίοπτη θέση έχουν οι Ιεράρχες της Ορθόδοξης εκκλησίας. Διακινούν εδώ και δεκαετίες τις πιο οπισθοδρομικές απόψεις, ενώ οι ίδιοι έχουν «εκμοντερνιστεί» και έχουν αντικαταστήσει τον Θεό με το χρήμα και τη δόξα.

Τις μέρες της κρίσης, θα νόμιζε κανείς, ότι θα κρύβονταν για να μην θυμίζουν τουλάχιστον με την παρουσία τους. τα μικρά και μεγάλα αίσχη τους. Και όμως. Τις τελευταίες ώρες κάνουν την εμφάνιση τους ο ένας μετά τον άλλο και μας καλούν να παλέψουμε μαζί τους εναντίον του Μνημονίου! Ανάμεσα τους και ένας Ιεράρχης που συλλέγει χρυσά ρολόγια και μποτάκια Prada . Ένας άλλος που κάνει συλλογή από ακίνητα. Ένας άλλος που κάνει συλλογή από … προσωπικά σκάνδαλα.

Βεβαίως ούτε στην εκκλησία είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν ιεράρχες που έχουν αληθινό πόνο για τα προβλήματα της χώρας. Ο Αθηνών Ιερώνυμος ας πούμε, είναι ταπεινός, σε αντίθεση με τον προκάτοχο του που τώρα ξέρουμε ότι ήταν ένας άνθρωπος με πολλές αδυναμίας. Αλλά ας επιστρέψουμε στους ζωντανούς. Στους νέους Παπαφλέσσες που μας καλούν να βγούμε στους δρόμους για να διώξουμε τους (άλλους) δυνάστες. Οι Μητροπολίτες πριν βγουν στις πλατείες οφείλουν να πάρουν μια απόφαση. Να επιστρέψουν στις τοπικές κοινωνίες την εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία και να ζητήσουν την κατάργηση όλων των προνομίων τους. Μετά ο καθένας θα είναι ελεύθερος να κάνει δηλώσεις αντίστασης.

Αλλά έτσι είναι, όταν περιβάλλεσαι από δειλούς πολιτικούς που δεν τολμούν να προχωρήσουν ούτε στον χωρισμό του κράτους με την εκκλησία που έχουν υποσχεθεί, τότε παίρνεις θάρρος, παίρνεις και τις (κρατικές) λιμουζίνες και κατεβαίνεις στους δρόμους!

Ας προσέξουν όμως στις πλατείες υπάρχουν και αληθινοί αγανακτισμένοι που δεν θα ανεχτούν Μητροπολίτες με ολομέταξα άμφια και χρυσές ράβδους. Γιατί αν αφήσουν αυτούς σε λίγο θα βγουν στο Σύνταγμα και τον Λευκό Πύργο, και τα υπόδικα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μαζί με τους πρώην υπουργούς του Καραμανλή. Έλεος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: