7/6/11

Σε σπίτι του Ωνάση η τουρκική πρεσβεία

Από το Έθνος


Πολυτελές κτίριο επί της Βασ. Σοφίας, το οποίο ανήκε στους κληρονόμους του Αριστοτέλη Ωνάση, θα φιλοξενεί υπηρεσίες της τουρκικής πρεσβείας, κατόπιν αγοράς του έναντι 18 εκ. ευρώ. Η Ελλάδα θα οικοδομήσει μετά από 40 χρόνια απαγορεύσεων, πρεσβεία σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην Αγκυρα.

Το δημοσίευμα της Hurriyet
Το δημοσίευμα της Hurriyet

Πολυτελές κτίριο που ανήκε στους κληρονόμους του Ελληνα μεγιστάνα, Αριστοτέλη Ωνάση, αγόρασε η τουρκική κυβέρνηση έναντι ποσού 18 εκατομμυρίων ευρώ, και κατόπιν έγκρισης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, για να επεκτείνει την πρεσβεία της στην Αθήνα, γράφει η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet.

Η αγορά του κτιρίου το οποίο, η τουρκική εφημερίδα παρουσιάζει ως "το σπίτι του Ωνάση", έγινε εφικτή μετά από συμφωνία Αθήνας - Αγκυρας και στο πλαίσιο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα, ύστερα από 40 χρόνια τουρκικών απαγορεύσεων, θα μπορέσει τελικά να οικοδομήσει την πρεσβεία της σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην Αγκυρα, ενώ η τουρκική πλευρά θα επεκτείνει στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας, τις εγκαταστάσεις της πρεσβείας της που σήμερα στεγάζεται σε κτίριο της Βασιλέως Γεωργίου.


"Παζάρι"
Το άρθρο, της Hurriyet έχει τίτλο "Το σπίτι του Ωνάση έγινε τουρκική πρεσβεία" υπό τον υπέρτιτλο "Παζάρι"... και επισημαίνει ότι η αγορά εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών μετά από την έκδοση της άδειας οικοδομής που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές για οικόπεδο που κατείχε η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα.

Εδώ και αρκετούς μήνες, η τουρκική πρεσβεία αναζητούσε κτίριο στην ευρύτερη περιοχή της οδού Βασιλέως Γεωργίου όπου η ίδια βρίσκεται, με σκοπό να καλύψει κτιριακές της ανάγκες(γραφεία, εκδηλώσεις κλπ). Είχε μάλιστα επικοινωνήσει σχετικά και με το Υπουργείο Εξωτερικών. Οπως αναφέρει μάλιστα, η εφημερίδα σε ανταπόκριση από την Αθήνα, η αγορά του κτιρίου κόστισε περίπου 18 εκατ. ευρώ. Το κτίριο βρίσκεται σχεδόν απέναντι από αυτό της υφιστάμενης πρεσβείας.

Γεννημένος στη Σμύρνη και πρόσφυγας μετά την καταστροφή, ο Ωνάσης έγινε παγκόσμιος επιχειρηματικός θρύλος, με αμύθητη περιουσία.
Γεννημένος στη Σμύρνη και πρόσφυγας μετά την καταστροφή, ο Ωνάσης έγινε παγκόσμιος επιχειρηματικός θρύλος, με αμύθητη περιουσία.

Η Hurriyet αναφέρει επίσης, ότι η αγορά ήταν ευκαιρία, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης ακόμη και σε μία από τις ακριβότερες συνοικίες της ελληνικής πρωτεύουσας οι τιμές έχουν πέσει αρκετά.

"Το δώρο του Κεμάλ"
Οσον αφορά το οικόπεδο στο οποίο θα οικοδομηθεί η Ελληνική Πρεσβεία, η εφημερίδα αναφέρει ότι βρίσκεται στην Λεωφόρο Ατατούρκ, στο κέντρο της Αγκυρας και είχε προσφερθεί στην Ελλάδα από την Τουρκία για να χτίσει πρεσβεία στις αρχές της δεκαετίας του 30, σε μια χειρονομία καλής θέλησης από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ομως, πολλαπλά αιτήματα για την ανέγερση της πρεσβείας, προσέκρουαν σε τουρκικό "μπλόκο".

Μετά την άρση της απαγόρευσης, η ελληνική Πρεσβεία προχώρησε σε διαγωνισμό για το καταλληλότερο αρχιτεκτονικό σχέδιο στον οποίο μετέχουν και Τούρκοι αρχιτέκτοντες, αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο ελληνική διπλωματική πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: