22/6/11

Σαρωτικές αλλαγές στην ονοματοδοσία στο Internet

Από το neo.gr


Ιστορικής σημασίας αποδεικνύεται η πρόσφατη συνεδρίαση του ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), καθώς ο οργανισμός που διαχειρίζεται τα top-level domains ενέκρινε το άνοιγμα της χρήσης domains σε οποιαδήποτε σχεδόν λέξη.

Όσον αφορά το καθεστώς των domains μέχρι πρότινος υπήρχαν δύο βασικές κατηγορίες top-level domains. Τα γενικά top-level domains (σήμερα υπάρχουν 22 με γνωστότερο και πλέον δημοφιλές το .com) και τα εθνικά top-level domains (όπως το .gr που διαχειρίζονται οι εθνικοί διαχειριστές κάθε χώρας).
Αυτό που άλλαξε με την απόφαση του ICANN αφορά την πρώτη κατηγορία και ουσιαστικά επεκτείνει τη χρήση των γενικών top-level domains σχεδόν σε οποιαδήποτε λέξη. Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες μπορούν να μετατρέψουν τα brands τους σε επεκτάσεις ονομάτων στο Internet.
Φυσικά δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας, γιατί πρόκειται για μία ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία. Το κόστος της αίτησης ανέρχεται στις $185.000, ενώ το ετήσιο κόστος για την λειτουργία του domain φτάνει τις $25.000. Στην περίπτωση που το domain διεκδικείται από περισσότερους του ενός θα επιλέγεται αυτός που δίνει την υψηλότερη προσφορά.
"Ο ICANN άνοιξε το σύστημα ονοματοδοσίας στο Internet προκειμένου να απελευθερώσει την παγκόσμια ανθρώπινη φαντασία. Η σημερινή απόφαση σέβεται τα δικαιώματα των ομάδων να δημιουργήσουν νέα top-level domains σε οποιαδήποτε γλώσσα ή αλφάβητο. Ελπίζουμε ότι αυτό θα επιτρέψει στο σύστημα ονοματοδοσίας να εξυπηρετήσει καλύτερα την ανθρωπότητα" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Rod Beckstrom, πρόεδρος και CEO του ICANN.
Οι αιτήσεις για τα νέα top-level domains θα γίνονται δεκτές από τον ICANN στο διάστημα 12 Ιανουαρίου - 12 Απριλίου του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: