1/6/11

«Πιθανώς καρκινογόνα» τα κινητά τηλέφωνα, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Την πιθανότητα η χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων ασύρματων συσκευών να αυξάνει τον κίνδυνο καρκινογένεσης αναγνωρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συγκεκριμένα, η ομάδα εργασίας της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC) που ανήκει στον ΠΟΥ, μετά από ανάλυση δημοσιευμένων ερευνών επισημαίνει ότι:

  • Τα στοιχεία είναι περιορισμένα για τη σύνδεση των κινητών με το γλοίωμα (κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο) και το ακουστικό νεύρωμα (καλοήθη όγκο στο ακουστικό νεύρο),
  • Τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με άλλους τύπους καρκίνου.

Η ομάδα εργασίας του ΠΟΥ δεν ποσοτικοποίησε τους κινδύνους. Ωστόσο, αναφέρει ότι σε μία έρευνα που έφτανε ως το 2004, ο κίνδυνος για γλοίωμα αυξήθηκε κατά 40% στην κατηγορία υψηλότερου κινδύνου, δηλαδή όσους χρησιμοποιούσαν κινητά για 30 λεπτά την ημέρα για 10 χρόνια.


Η αλήθεια είναι ότι οι μέχρι σήμερα έρευνες για το θέμα δίνουν αντιφατικά αποτελέσματα: ορισμένες κυτταρολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η ακτινοβολία των κινητών προκαλεί βλάβες στα κύτταρα και στο γενετικό υλικό τους. Αντίθετα, οι περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες -από τις οποίες η μεγαλύτερη εξέτασε το σύνολο των χρηστών στη Δανία- δεν διαπιστώνουν αύξηση του κινδύνου καρκινογένεσης.


Προηγούμενη έρευνα για λογαριασμό του ΟΗΕ, η οποία παρακολούθησε για μια δεκαετία 13.000 χρήστες, κατέληξε χωρίς οριστικό συμπέρασμα.
«Με δεδομένες τις πιθανές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία», επισημαίνει ακόμη η IARC, «είναι σημαντικό να γίνουν πρόσθετες έρευνες» για τις επιπτώσεις έντονης χρήσης των κινητών.


Μέχρι τότε, συστήνει τη χρήση hands-free ή τα SMS.
Τα πορίσματα θα δημοσιευτούν την 1η Ιουλίου στο Lancet.
Διαβάστε την ανακοίνωση της ομάδας εργασίας (PDF)


Πηγή: tech.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: