9/6/11

Βρέθηκε το αρχείο Φλωράκη

Από το ΈΘΝΟΣ.


Βιβλία, φύλλα εφημερίδων και πολύτιμες σημειώσεις του ιστορικού ηγέτη βρέθηκαν στο Μοναστηράκι. Είχαν κλαπεί τον Μάρτιο του 2009 από το Παλαιοζογλώπι Καρδίτσας


Το μουσείο που δημιούργησε το ΚΚΕ στην ιδιαίτερη πατρίδα του Χαρίλαου Φλωράκη στο Παλαιοζογλώπι Καρδίτσας, για να στεγάσει το αρχείο του ιστορικού ηγέτη

Το μουσείο που δημιούργησε το ΚΚΕ στην ιδιαίτερη πατρίδα του Χαρίλαου Φλωράκη στο Παλαιοζογλώπι Καρδίτσας, για να στεγάσει το αρχείο του ιστορικού ηγέτη


Σε παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι βρέθηκε μέρος του πολύτιμου αρχείου του Χαρίλαου Φλωράκη, το οποίο κλάπηκε τον Μάρτιο του 2009, από το μουσείο που έστησε το ΚΚΕ στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Παλαιοζογλώπι Καρδίτσας. Στο ίδιο παλαιοπωλείο βρέθηκαν επίσης εκκλησιαστικοί θησαυροί που αφαιρέθηκαν από εκκλησίες της ορεινής Καρδίτσας και της Ευρυτανίας, ανάμεσά τους και τμήμα του ιερού λειψάνου του Αγίου Στυλιανού.

Η Ασφάλεια Καρδίτσας συνέλαβε έναν 50χρονο από την Καρδίτσα ως δράστη των διαρρήξεων και καλεί όσους έχουν πέσει θύματα διαρρηκτών να προσέλθουν και να αναγνωρίσουν κάποια από τα κλοπιμαία που βρέθηκαν στην κατοχή του συλληφθέντος.

Μεγάλο μέρος από τα κλοπιμαία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο παλαιοπωλείο 76χρονου στο Μοναστηράκι, ενώ εκτιμάται ότι ακόμη μεγαλύτερος αριθμός από αυτά έχουν ήδη πουληθεί σε ανυποψίαστους πελάτες.

Εκεί, βρέθηκε πλήθος από βιβλία, φύλλα της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", της "Ακρόπολης", της "Απογευματινής", βιβλία του ΚΚΕ και παλιές εκδόσεις από την ΕΣΣΔ, ιστορικές σημειώσεις που χρονολογούνται από το 1930, όχι όμως και η πίπα, η βαλίτσα και άλλα προσωπικά αντικείμενα του ιστορικού ηγέτη που είχαν κλαπεί από το μουσείο του.

Η κλοπή έγινε στο τέλος Μαρτίου του 2009 και επειδή εκείνες τις μέρες είχε πολύ χιόνι κανείς δεν ανέβηκε στο Παλαιοζογλώπι, το μουσείο δεν άνοιγε. Ο δράστης (ή οι δράστες) έδρασαν ανενόχλητοι και από την πρώτη στιγμή οι αρχές πίστευαν ότι ήταν κάποιος που γνώριζε την περιοχή. Εσπασε την ξύλινη πόρτα, σχετικά εύκολα και αφαίρεσε πολύτιμα βιβλία, ρούχα και προσωπικά αντικείμενα του Χαρίλαου Φλωράκη, αλλά και μία βαλίτσα που οι υπεύθυνοι του μουσείου δεν γνώριζαν τι περιείχε. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα αυτά έχουν ήδη πουληθεί και δεν βρέθηκαν.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ
Τι βρέθηκε στην κατοχή του 50χρονου

Στο σπίτι του 50χρονου που συνελήφθη βρέθηκαν σημαντικά εκκλησιαστικά κειμήλια. Ηδη έχουν αποδοθεί στους εφημέριους μία οστεοθήκη, μέσα στην οποία υπήρχε τμήμα οστού του Αγίου Στυλιανού και ένα ευαγγέλιο που χρονολογείται στα 1873 και είχαν κλαπεί από την Αγία Τριάδα Σάικας Ευρυτανίας, καθώς επίσης ένα ξύλινο αναλόγιο και τρία μανουάλια που έκλεψε ο 50χρονος από τον ναό Αγ. Παρασκευής Κοροπλεσίου Καρδίτσας. Αναγνωρίστηκε επίσης από τον εφημέριο του ιερού ναού Προφήτη Ηλία Καναλίων Καρδίτσας, ένα κόκκινο ευαγγέλιο. Με ανακοίνωσή της η αστυνομική διεύθυνση Καρδίτσας καλεί όσους πολίτες έχουν χάσει πολύτιμα αντικείμενα να προσέλθουν μήπως τυχόν αναγνωρίσουν κάποιο από αυτά, ενώ ξεχωρίζουν 7 κουδουνάκια προερχόμενα από θυμιατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: