8/6/11

Ελληνικό: «Χωρίς κατοικία δεν γίνεται τίποτα»

Από τα ΝΕΑ


Την πρότασή του για το πάρκο του Ελληνικού, που περιλαµβάνει µεταξύ άλλων εµπορικό κέντρο, πανεπιστηµιούπολη αλλά καιχώρους πρασίνου, παρουσίασε ο Χοσέ Ασεµπίγιο
Κατοικίες – όπου θαεγκατασταθούν 15.000 νέοι κάτοικοι –, γραφεία, εµπορικό και συνεδριακό κέντρο, δηµόσιες υπηρεσίες, πανεπιστηµιούπολη, αλλά και αρκετό πράσινο, προβλέπει µεταξύ άλλων το σχέδιο για το Ελληνικό που ανέπτυξε χθες ο Χοσέ Ασεµπίγιο.

Ο ισπανός αρχιτέκτονας παρουσίασε την πρότασήτου για το πάρκο του Ελληνικού στο νέο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. Και όπως διευκρίνισε, «πρόκειται για τον στρατηγικό πολεοδοµικό σχεδιασµό και όχι για την τελική αρχιτεκτονική µελέτη».

Εµπορικές χρήσεις, κατοικία, ελεύθεροι χώροι. Αυτό είναι τοτρίπτυχο, σύµφωνα µε τον Ασεµπίγιο, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε ο στρατηγικός σχεδιασµός. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει την κατοικία και τις εµπορικές χρήσεις στον χώρο τού πρώην αεροδροµίου τόνισε ότι «προφανώς είναι απαραίτητο το πάρκο, αλλά πουθενά στη Βόρεια Ευρώπη και τη Μεσόγειο δεν υπάρχει ενιαίο πάρκο 600 εκταρίων».

15.000 ΝΕΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ. Ο σχεδιασµός προβλέπει το 72% της έκτασης του Ελληνικού (4.320 στρέµµατα) να είναι χώροιπρασίνου – αλλά και ελεύθεροι χώροι– , το 15% να καλύπτεται από δρόµους και το 12% (720 στρέµµατα) να είναι το δοµηµένο τµήµα. Οπως ανέφερε χθες ο ισπανός αρχιτέκτονας, στο Ελληνικό θα είναι συνολικάχτισµένα 2 εκατοµµύρια τετραγωνικά µέτρα. Ο συντελεστής δόµησης θα είναι 0,3 ή 0,5. Από αυτά τα τετραγωνικά µέτρα, τα 980.000 θα αφορούν κατοικία. Προβλέπεται ηκατασκευή 6.200-6.500 οικιστικών µονάδων και η προσέλκυση στην περιοχή 15.000

νέων κατοίκων.

Την ίδια ώρα, οι εµπορικές χρήσεις θα αφορούν 300.000

τετραγωνικά µέτρα. Από αυτά το 20% (60.000 τετραγωνικά µέτρα) θα καλύψουν την κατασκευή νέων γραφείων. Η εκτίµηση είναι ότι οι εµπορικές χρήσεις µπορούν να προσελκύσουν στην περιοχή γύρω στις 28.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η βασική ιδέα είναι στο κέντρο του Ελληνικού να δηµιουργηθεί ένα κεντρικό πάρκο 260 εκταρίων (2.600

στρέµµατα) και δάσος –µε αυτόχθονη βλάστηση όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε–, που θασυνδέει το θαλάσσιο µέτωπο µε τους γύρω δήµους.

Στις χρήσεις περιλαµβάνεται η κατασκευή ενός εµπορικούκέντρου (115.000 τετραγωνικών µέτρων), συνεδριακού κέντρου µεγάλου βεληνεκούς, πανεπιστηµιούπολης, ξενοδοχείου, Μedia Park και κέντρου έρευνας µε στόχο να µετατραπεί το Ελληνικό σε διεθνές οικονοµικό κέντρο. Προβλέπεται ακόµη και η µεταφορά περίπου 2%-3% των δηµόσιων υπηρεσιών προκειµένου, όπως είπε ο κ. Ασεµπίγιο, «να λειτουργήσουνως κράχτης για µεγάλες επιχειρήσεις να εγκατασταθούν στην περιοχή». ∆ΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Οπως ξεκαθάρισε: «Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που λαµβάνει υπόψη τον µεσογειακό τρόπο ζωής». Και συµπλήρωσε: «Ποτέ στη ζωή µου δεν έχω προτείνει την κατασκευή καζίνο». Σε ό,τι αφορά τις υφιστάµενες εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, ο κ. Ασεµπίγιο τόνισε: «Μου είπαν ότι δεν είναι απαραίτητο να διατηρηθούν». Για το εµπορικό κέντρο ανέφερε πως κάποιοι από τους συµβούλους τού είπαν ότι πρέπει να συµπεριληφθεί στην πρόταση.

Σε ό,τι αφορά το συνεδριακό κέντρο υπογράµµισε ότι «η Αθήνα χρειάζεται µία και όχι 100 αίθουσες προκειµένου να ανταγωνιστεί πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Βιέννη που έχουν τα πρωτεία στον συνεδριακό τουρισµό». Ο κ. Ασεµπίγιο ανέφερε ότι δίνει ιδιαίτερο βάρος στην εξοικονόµηση ενέργειας στα κτίρια και προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. «Η Βαρκελώνη καταναλώνει 30% λιγότερη ενέργεια από την Αθήνα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Για τον λόγο αυτό θα χρησιµοποιηθούν 3ης γενιάς συστήµατα ψύξης - θέρµανσης».

ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. Η πρόταση αυτή, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας Σπύρος Πολλάλης, θα αποτελέσει τη βάση στηνοποία θα στηριχθεί η τελική µελέτη για την ανάπλαση της περιοχής. Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι η τελική πρόταση και θα ληφθούν υπόψη και προηγούµενες µελέτες που έχουν γίνει γιατο Ελληνικό. «Μας απασχολεί το business plan. Αισθανόµαστε µεγάλη πίεση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πολλάλης και δεν ξεκαθάρισε πότε θα αρχίσουν τα έργα.

Οπως είπε, «ο χώρος θα αποτελέσει ατµοµηχανή ανάπτυξης για την Αθήνα και όλη τη χώρα». Και συµπλήρωσε: «Πολλοί λένε ότι είναι το πιο σηµαντικό οικόπεδο σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να το χειριστούµε µε µεγάλη υπευθυνότητα».

Η βασική ιδέα είναι να δηµιουργηθεί ένα πάρκο 2.600 στρεµµάτων και δάσος µε αυτόχθονη βλάστηση

«Θα δούµε αν θα έρθουν οι Καταριανοί»

Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παµπούκης επεσήµανε ότι «η πρόταση του κ. Ασεµπίγιο αποτελεί ένα οπλοστάσιο και θα ακολουθήσει πολύ σύντοµα – έως το τέλος του καλοκαιριού – πρόσκληση για εκδήλωση µη δεσµευτικού ενδιαφέροντος από επενδυτές». Απαντώντας µάλιστα σε σχετική ερώτηση αν µεταξύ των επενδυτών θα είναι το Κατάρ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα δούµε αν θα έρθουν οι Καταριανοί»

Δεν υπάρχουν σχόλια: