8/6/11

Φτιάξε κι εσύ ένα Google. Μπορείς;

Του Τάκη Μίχα, από το protagon.gr. Κατά τη γνώμη μου, τέτοια θέματα έπρεπε να δεσπόζουν στο δημόσιο λόγο της Ελλάδας της κρίσης: τι θα παράξουμε, πως θα το κάνουμε και πάει λέγοντας. Αλλά, αλλά...


Τα ελληνικά ΜΜΕ είναι εκστασιασμένα με το γεγονός ότι οι «αγανακτισμένοι» κάνουν χρήση για την επικοινωνία τους το Facebook ,το Twitter και το Google. Όμως κατά την άποψή μου η είδηση δεν βρίσκεται εκεί .Η είδηση βρίσκεται στο ότι κανένας από τους «αγανακτισμένους» δεν πρόκειται ποτέ να φτιάξει μια εταιρεία όπως την Google, το Twitter ή το Facebook. Ούτε παρεμπιπτόντως κανείς από τους συμπατριώτες τους. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μελλοντικές προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας.

Οι μελαγχολικές αυτές σκέψεις έχουν ως έναυσμα την πρόσφατη δημοσιοποίηση του δείκτη Καινοτομιών 2010 που εκδίδει η Κομισιόν. Ο δείκτης αυτός μετράει την θέση κάθε χώρας της ΕΕ-27 όσον αφορά τις καινοτομίες που έχει εφαρμόσει στα πλαίσια της Συμφωνίας της Λισσαβόνας για την δημιουργία μιας δυναμικής ανταγωνιστικής Ευρώπης βασισμένης στην κοινωνία της γνώσης. Περιλαμβάνει 25 παραμέτρους μεταξύ των οποίων είναι ο αριθμός αποφοίτων με διδακτορικό, διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες για έρευνα και τεχνολογία, διαθεσιμότητα venture capital, αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παράγουν καινοτομίες, αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, έσοδα από εκμετάλλευση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ποσοστό των εξαγωγών που να βασίζεται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας κλπ. Η θέση της Ελλάδας στο Δείκτη Καινοτόμων για το 2010 είναι καθαρά απογοητευτική:

Σύμφωνα με αυτό τον πίνακα μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα βρίσκεται στην θέση 19! Η βαθμολογία της είναι πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο. Στις πρώτες θέσεις και άνω φυσικά του μέσου όρου βρίσκονται η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία. Γύρω στο μέσο όρο βρίσκονται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Εσθονία η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Βρετανια. Κάτω από τον μέσο όρο αλλά σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα έχουμε την Πορτογαλία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Αν λοιπόν δεχθούμε ότι η δυνατότητα μιας χώρας να παράγει καινοτομίες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα είναι καθοριστική για το μέλλον της –και δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς-τότε οι προοπτικές της χώρας δεν είναι πολύ ευνοϊκές. Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι αυτός ο πίνακας τείνει να ενισχύει την ευρύτερα διαδεδομένη άποψη ότι μεταξύ των προβληματικών χωρών εκεί νη που θα ανακάμψει πρώτη θα είναι η Ιρλανδία.

Την περασμένη Κυριακή όταν στην Ελλάδα όλα τα ΜΜΕ είχαν επικεντρωθεί στην «λαϊκή οργή» που κατέκλυζε το Σύνταγμα στα ΜΜΕ της Δανίας η αντίστοιχης βαρύτητας είδηση αφορούσε στο γεγονός ότι μια ομάδα φοιτητών πληροφορικής από τα πανεπιστήμια της χώρας -που οι ίδιοι είχαν συστήσει εταιρείες πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας - θα μετέβαιναν στο Sillicon Valley της Καλιφόρνιας προκειμένου να βρουν συνεργάτες και σπόνσορες από κει που θα προωθούσαν και θα στήριζαν τις έρευνες και τα προϊόντα τους.

Φυσικά στην Ελλάδα θα ήταν αδιανόητο να γίνει κάτι τέτοιο: Αφενός γιατί σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το όνειρο του κάθε φοιτητή-«αγανακτισμένου» ή μη- είναι να διορισθεί στο δημόσιο και όχι να συστήσει εταιρεία και αφετέρου διότι όπως δείχνει ο Δείκτης Καινοτομιών η Ελλάδα δεν μετράει καθόλου ως εταίρος στην κοινωνία της γνώσης που οικοδομείται σε παγκόσμια κλίμακα.

Αλλά αυτό φυσικά δεν είναι ένα θέμα για το οποίο θα ακούσουμε ποτέ τους «αγανακτισμένους» να διαμαρτύρονται ή τα ελληνικά ΜΜΕ να το προβάλλουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: