1/6/11

Απο τη Βουλή στο Σύνταγμα

Του Αντώνη Φουρλή, από το protagon.gr.

Φάτσα στην πλατεία Συντάγματος βρίσκεται η Βουλή. Διαγωνίως της πλατείας Συντάγματος και έναντι της Βουλής, αλλά στο πλάι - επί της Βασιλίσσης Σοφίας, βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τα τρία σημεία ορίζουν, εδώ και 48 ώρες, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον τρίγωνο. Οι αγανακτισμένοι της πλατείας δείχνουν τη Βουλή. Φωνάζουν. Οργίζονται.Ο Γ. Καρατζαφέρης λέει ότι, ενίοτε, μουτζώνουν κιόλας.
Στο Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται το γραφείο του Δημήτρη Δρούτσα. Ο οποίος «τα ακούει» από προχθές από ορισμένους (αρκετούς) βουλευτές του ΠΑΣΟΚ:
Ο Γιώργος Φλωρίδης πέταξε μία σπόντα για «κηπουρούς» του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας υπενθύμισε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών δεν είναι εκλεγμένος και άρα είναι αμφίβολη η επαφή του με την κοινωνία.

Πώς εξελίχθηκε ο Δ.Δρούτσας, τον οποίο μέχρι σήμερα οι περισσότεροι «πράσινοι» βουλευτές χαρακτήριζαν άχρωμο και άοσμο, σε κόκκινο πανί;

Ο κύριος Δρούτσας είπε τρία πράγματα, που ισοδυναμούν με μεταρρύθμιση για τη Βουλή. Αντιγράφω τα λόγια του, όπως απομαγνητοφωνήθηκαν από την συγκεκριμένη συνέντευξή του στη ΝΕΤ:
1. «Δύο θητείες και μετά υποχρεωτικά ένα διάλειμμα. Μετά μπορείς ξανά να εκλεγείς, αλλά ένα διάλειμμα.»
2. «Είσαι μέλος της Κυβέρνησης; Θα πρέπει να αποποιηθείς του βουλευτικού αξιώματος όσο είναι μέλος της Κυβέρνησης. Μετά, εάν φύγεις από την Κυβέρνηση, ξαναπαίρνεις τη βουλευτική σου θέση, διότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπαίνεις και σε αυτό τον πειρασμό. Δεν ελέγχεις ο ίδιος τον εαυτό σου.»
3. Δ.ΔΡΟΥΤΣΑΣ: «Να κοπεί το εξής, μπαίνει-βγαίνει αυτοκίνητο βουλευτή ή πολιτικού στη Βουλή, σταματάνε την κυκλοφορία. Δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι, καθημερινά, το βλέπουν αυτό και ξέρω ότι αγανακτούν. Κι εγώ ως πολίτης...»
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: «Γιατί να έχει ο βουλευτής αυτοκίνητο, κύριε Υπουργέ;»
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: «Να μην έχει.»


Αν κοιτάζεις προς το Υπουργείο Εξωτερικών από τη Βουλή, ο Δ.Δρούτσας μοιάζει ενοχλητικός, εως και προκλητικός. Ενας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός εμφανίζεται να «κουνά το δάχτυλο» σε αυτούς που πέρασαν δια πυρός και σιδήρου για να μπουν στη Βουλή. Κάποιοι μπορεί να υποψιαστούν ότι, στο πίσω μέρος του μυαλού του, είναι να φύγουν οι άλλοι για να πάρει εκείνος σειρά για τη Βουλή. Δε μπορώ να το αποκλείσω, αν και μου έχει δηλώσει κατ’ιδίαν ότι η εκλογή δεν είναι κάτι που τον απασχολεί και για το οποίο προετοιμάζεται. Υποστηρίζει ότι μπήκε στην κυβέρνηση μόνο για όσο καιρό τον χρειάζεται ο Γ.Παπανδρέου και όχι για να μείνει στην πολιτική. Ακόμη και έτσι, πάντως, ξαφνιάζει το γεγονός ότι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πρωθυπουργού εμφανίζεται να βγάζει «στη σέντρα» συγκεκριμένες πρακτικές, αλλά και πρόσωπα, που συγκροτούν το σύστημα εξουσίας στο οποίο και ο ίδιος ανήκει...


Κοιτάζοντας τώρα προς τη Βουλή από το γραφείο του στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κύριος Δρούτσας υποστηρίζει ότι αυτές είναι οι πάγιες απόψεις του και δεν τις παρουσιάζει για πρώτη φορά: Ο βουλευτής να μην κάνει πάνω από δυο συνεχόμενες θητείες, ώστε να μην είναι «επαγγελματίας». Να μην είναι ο υπουργός ταυτόχρονα και βουλευτής, ώστε να διαχωριστεί η νομοθετική από την εκτελεστική εξουσία (όπως προβλέπει και το Σύνταγμα). Στο τρίτο σημείο, ο κύριος Δρούτσας λέει ότι ο διάλογος δεν αποδώθηκε σωστά και ότι κακώς θεωρήθηκε πως προτείνει να μην έχουν αυτοκίνητο οι βουλευτές (πιο κάτω στην συνέντευξή του διευκρινίζει ότι οι βουλευτές πρέπει να έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία). Ακόμη και αν είναι έτσι, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι κάθε λέξη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, όταν μιλά ως μέλος της κυβέρνησης και σε μία τόσο ευαίσθητη χρονική στιγμή...


Υπάρχει και η τρίτη οπτική: πώς ακούνε τις προτάσεις του κυρίου Δρούτσα αυτοί που στέκονται στην Πλατεία Συντάγματος. Δε μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό τους. Όμως, είναι φανερό ότι η Βουλή δεν τους αρέσει όπως είναι σήμερα. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που θα ήθελαν να τους μιλήσουν οι βουλευτές σε διαφορετική γλώσσα. Να εκλείψει το φαινόμενο της «Κληρονομικής Δημοκρατίας». Να εκλείψει το φαινόμενο της «διαδοχής» στα βουλευτικά έδρανα. Να λιγοστέψει ενδεχομένως ο αριθμός των βουλευτών (ακούγεται έντονα το ερώτημα, γιατί να μην πάμε από τους 300 στους 200;). Να ξαναδούμε το θέμα της κατάργησης του σταυρού προτίμησης σε σχέση με την διαφάνεια στα οικονομικά των βουλευτών. Να γίνει ουσιαστικός ο έλεγχος του πόθεν έσχες. Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Να ανανεωθεί το πολιτικό δυναμικό (κι ας λέει ο Θ. Πάγκαλος ότι οι 150 από τους 300 της Βουλής εξελέγησαν για πρώτη φορά το 2009). Να μπουν στην πολιτική τα υγιέστερα και ικανότερα κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας. Να ξεριζωθούν από το κράτος οι κομματικοί μηχανισμοί.


Ξεχνώντας ότι είναι ο κύριος Δρούτσας που διατύπωσε τις συγκεκριμένες προτάσεις, για κάποιον που κοιτάζει από την Πλατεία Συντάγματος μπορεί και να είναι ενδιαφέρουσες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: