2/6/11

Κινητικότητα για εργοταξιακούς Αντιρρίου;

Από τα ΝΕΑ

Λίστα κρατικών εκτάσεων προς αξιοποίηση έχει καταρτίσει η Κτηµατική Εταιρεία του Δηµοσίου
Ιδιωτικοποίηση για 20 ακίνητα


Τα πλέον δηµοφιλή ακίνηταφιλέτα για τους επισκέπτες των γραφείων της Κτηµατικής Εταιρείας τουΔηµοσίου είναι η έκταση στοπρώην αεροδρόµιο του Ελληνικού 5,5 εκατ. τ.µ., η έκταση του Φαληρικού Δέλτα και τα δύο «διαµάντια» της Ρόδου που είναι µία έκταση στο Πρασονήσι 80 εκατ. τ.µ. και η έκταση 1,5 εκατ. τ.µ. στην περιοχή Αφάντου.


Τα τέσσερα αυτά ακίνητα που είναι ώριµα για να αξιοποιηθούν δεν είναι τα µόνα από την τεράστια λίστα των µικρών, µεσαίων και µεγάλων δηµόσιων ακινήτων που διαχειρίζεται η Κτηµατική Εταιρεία του Δηµοσίου, αλλά και η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και άλλοι δηµόσιοι οργανισµοί. Ο αριθµός των ακινήτων αυτών, ανάµεσά τους και αρκετές βραχονησίδες, ξεπερνά τα 75.000. Ωστόσο δεν είναι όλα αξιοποιήσιµα, κάποια θα χρειαστούν χρόνια για να απαλλαγούν από νοµικά και άλλα προβλήµατα, ενώ εκατοντάδες άλλαείναι καταπατηµένα.

Τα προβλήµατα αυτά βεβαίως δεν υποβαθµίζουν τη σηµασία ενός αναξιοποίητου για χρόνια πλούτου, που µπορεί να βοηθήσει σε εύροςχρόνου το ελληνικό Δηµόσιο ναµειώσει το δηµόσιο χρέοςκατά 15 έως και 30 δισ. ευρώ.

Ηδη ο σύµβουλος που έχει προσλάβει η ΚΕΔ για να της υποδείξει ποια από τα χιλιάδες ακίνητα είναι άµεσα αξιοποιήσιµα έχει καταθέσει στο Δ.Σ. της ΚΕΔ την πρώτη 20άδα ακινήτων που είναι ελεύθερα νοµικών και άλλων δεσµεύσεων, ώριµαγια άµεση αξιοποίηση.

Στην 20άδα αυτή ανήκουν, µεταξύ άλλων, η τουριστικήέκταση στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, η περιοχή της Ξάνθης όπου στεγάζονταν παλαιότερα οι υπηρεσίες της Φωνής της Αµερικής, η περιοχή του Αντιρρίου και άλλα µεγάλα ακίνητα σε διάφορες περιοχές. Η αξιοποίηση µεγάλων ακινήτων του Δηµοσίου έχει εγκριθεί από τον περασµένο Δεκέµβριο από τη Διυπουργική Επιτροπή. Ιδιαίτερα φιλόδοξα είναι τα σχέδιατης ΚΕΔ για το χιονοδροµικό κέντρο του Καϊµακτσαλάν και τη γύρω περιοχή, συνολικής έκτασης 18.000

στρεµµάτων. Η περιοχή διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις γιατη δηµιουργία τουριστικών υποδοµών, οιοποίες θα προσελκύουν τουρίστες µε «γερά πορτοφόλια» από όλο τον κόσµο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το χιονοδροµικό κέντρο είναιτο ψηλότερο της Ελλάδος και η διάρκεια συγκράτησης του χιονιού είναι µεγάλη, ενώ δίπλα βρίσκεται η λίµνη Βεγορίτιδα στην οποία σχεδιάζεται να δηµιουργηθούν ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Στην περιοχή σχεδιάζεται επίσης η δηµιουργία πίστας 1.000 µέτρων, στην οποία θα µπορούν να προσγειώνονται ελαφρά αεροσκάφη µεταφέροντας τουρίστες από περιοχές της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Ωριµα και αποδεκτά και από την τοπική κοινωνία είναι τα σχέδια για την αξιοποίησητης έκτασης των 223.000 στρεµµάτων στο Αντίρριο.

Σύµφωνα µε τα σχέδια της ΚΕΔ, που βεβαίως θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων µε όποιον αναλάβει την 50ετή εκµετάλλευση της έκτασης, είναι η κατασκευή ξενοδοχειακής µονάδας πέντε αστέρων, η κατασκευή µιας από τις µεγαλύτερες µαρίνες της περιοχής, καθώς και εµπορικών κέντρων, κέντρων ψυχαγωγίας και εστίασης. Επισηµαίνεται ότι µέσω της γέφυρας διακινούνται σε ετήσια βάση περισσότερα από 5 εκατοµµύρια οχήµατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: