4/6/11

Δημοσκόπηση VPRC: 0.5% μπροστά η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, το 91% λέει όχι στα κυβερνητικά μέτρα

Από το eklogika.gr




Μισή μονάδα μπροστά πέρασε η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό «Επίκαιρα» που κυκλοφορεί την Πέμπτη και στοιχεία της έδωσε στη δημοσιότητα η Ν.Δ. Κατά του Μνημονίου θα ψήφιζε το 62% εάν γινόταν δημοψήφισμα ενώ στο ...91% εκτινάσσεται η δυσαρέσκεια για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση. Αναλυτικότερα:

-Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει 30,5%, η ΝΔ 31%, το ΚΚΕ 12%, ο ΛΑΟΣ 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,5%, η Δημοκρατική Συμμαχία 1%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, η Χρυσή Αυγή 1%, το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 0,5%, άλλα 4,5%.

-Στο ερώτημα εάν γινόταν σήμερα δημοψήφισμα για την υπογραφή του νέου Μνημονίου και των υποχρεώσεων που απορρέει από αυτό, όπως ζητούν κάποια κόμματα, προσωπικά τι θα ψηφίζατε, οι ερωτώμενοι στη δημοσκόπηση της VPRC, απαντούν: Κατά το 62%, υπέρ το 18%, εξαρτάται/δεν αποφάσισα, το 16%.

-Το 91% εκφράζει τη δυσαρέσκειά του καθολική ή σχετική, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την οικονομική κρίση και την ικανοποίησή του το 7%.

-Τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος δρόμος, υποστηρίζει το 86%, σε σωστή το 8%, ούτε σωστό -ούτε λάθος το 4%.

Στην έρευνα της VPRC , το περιοδικό «Επίκαιρα» , Ν.Δ., κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ποσοστά κομμάτων, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι Πράσινοι , Δημοκρατική Αριστερά , Δημοκρατική Συμμαχία , ΑΝΤΑΡΣΥΑ , Χρυσή Αυγή , Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών tο «περιβάλλον της φτώχιας», περιγράφεται ως εξής: Σύμφωνα με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, το 66% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει μια εβδομάδα διακοπών, το 45% να τρώει κάθε δεύτερη ημέρα κρέας, ψάρι ή ίσης αξίας τροφή. Το 56% δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτες, αναγκαίες δαπάνες π.χ υγείας, το 50% να έχει ικανοποιητική θέρμανση τον επόμενο χειμώνα, το 29% να πληρώνει κανονικά τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Δημοκρατική Συμμαχία: Παρανομεί η VPRC

Όχι μόνο αμφισβητεί η Δημοκρατική Συμμαχία τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της VPRC που δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ και καταρρακώνουν την ίδια, αλλά μιλά για «διάπραξη παρανομιών» και ζητά να επιληφθούν τα αρμόδια από το νόμο, όργανα.


Η ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Η εταιρία VPRC σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου δεν δημοσιοποιεί δημοσκοπήσεις, αλλά την εκτίμηση, που συνάγει από την πρόθεση ψήφου την οποία επιμελώς και παρανόμως[1]* αποκρύπτει.
Όπως προκύπτει από την επιστολή του επιστημονικού συμβούλου της εταιρίας που μας έστειλε στις 13/5/2011, μετά από αίτημα μας στην Ελεγκτική Εταιρεία Δημοσκοπήσεων και Ερευνών για την έρευνα του Απριλίου, η πραγματική πανελλαδική πρόθεση ψήφου για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, την οποία ουδέποτε εμφάνισε (ούτε στην ιστοσελίδα της) ήταν ΠΑΣΟΚ 12,7% και ΝΔ 7,8%, την οποία παρουσίασαν ως εκτίμηση εκλογικής επιρροής 31,5% και 30,5%.
Ζητούμε από όλα τα μέσα ενημέρωσης (περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών), να τηρήσουν το νόμο και να μην δημοσιοποιούν εκτιμήσεις ερευνών της συγκεκριμένης εταιρίας, αν αυτή δεν ανακοινώνει την πρόθεση ψήφου και την αναλυτική μέθοδο από την οποία προκύπτουν τα αποτελέσματα αυτά.
Ζητούμε επίσης τα κατά νόμο αρμόδια όργανα να επιληφθούν των παρανομιών που διαπράττει η συγκεκριμένη εταιρία και τη σχετική επιτροπή δεοντολογίας να εξετάσει γιατί τα αποτελέσματα της εν λόγω εταιρίας διαφέρουν σε κρίσιμα σημεία (π.χ. διαφορές στην πρόθεση ψήφου άνω των δέκα μονάδων, είκοσι με τριάντα μονάδες διαφορά στην αδιευκρίνιστη ψήφο, από το σύνολο των λοιπών δημοσιοποιούμενων ερευνών)».


Δεν υπάρχουν σχόλια: